Een tijd geleden schreef ik een blog met de titel ‘Wees je eigen held’. Strekking: loop niet andere mensen klakkeloos achterna, blijf vooral zelf nadenken, blijf je eigen baas. Adoreer niet zomaar iemand omdat hij of zij iets kan wat jij niet kan, of dat nu pannenkoeken bakken, schilderen, voetballen of verkopen is. Jij hebt je eigen talenten, jouw eigen dingen die jij goed kan, je eigen unieke combinatie van zaken die maken dat jij anderen kunt raken.

Want wat is nu een held? Is dat een man of vrouw met een cape om, met de capaciteit om te vliegen, met superpowers, met een hoog banksaldo en drie miljoen volgers op social media? Een topsporter, een leider van een land, een koning, een zakenman of –vrouw? Nou, niet per se. In mijn ogen is een held iemand die zijn hart volgt en iets bij wil dragen aan de wereld. En dat kun je op vele manieren doen. En in vele gedaanten.

Je bent een held als je inziet dat je levensverhaal meer is dan toevallige gebeurtenissen en omstandigheden, dat je verantwoordelijkheid neemt voor al die factoren en er het beste van maakt. Schepper van je eigen lot. Ben je lijdend voorwerp of onderwerp in je eigen verhaal? Overkomt het je, of zet je het naar je hand? Denk aan de gevangenschap van Nelson Mandela of aan de ontvoering van Freddy Heineken: geen benijdenswaardige situaties. De ene situatie duurde wat langer dan de andere ;), maar de overeenkomst is dat beide mannen alleen lichamelijk gevangen zaten. Hun geest was vrij, ze waren nog steeds het onderwerp in hun verhaal, geen lijdend voorwerp. Ook een mooi voorbeeld is de film La vita e bella, waarin een Joodse vader in een kamp zijn zoontje doet geloven dat alles wat ze daar meemaken één groot avontuur is.

En vooral in die situaties gaat het er om dat je eigen verhaal  je energie geeft, kracht om door te gaan, hoop, vertrouwen. Met je eigen behoeften als uitgangspunt, en niet de maatstaven van een ander. Je gedrag is afhankelijk van je besluiten, niet van je omstandigheden. Een held weet in alle omstandigheden de balans te vinden tussen hollen en stilstaan, geven en nemen, tussen doen en laten. Hij leert van zijn fouten. En heeft het vertrouwen in zichzelf dat alles wat hij wil realiseren uiteindelijk gaat lukken.

Wil jij je eigen held worden, meld je dan aan voor de workshop Vind je eigen verhaal die ik organiseer samen met Annette Bezemer. Tijdens deze workshop ontdek je wat jouw kwaliteiten zijn die je in kunt zetten in lastige situaties. Schrijf je je eigen toekomst. Geef je een boost aan je zelfvertrouwen. Meer informatie en inschrijven: www.verhalenvinder.com/workshops.

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]