Wat wil ik niet (meer)? Een verhaal over snoeppotstress

Veel mensen die bij mij komen voor coaching weten heel goed wat ze niet (meer) willen. Ze kunnen dat uitgebreid uitleggen. En de meest uiteenlopende zaken komen dan voorbij. Leiding geven, bepaalde branche, scheve balans tussen werk en privé, uitvoerende of juist hele strategische taken. Ze willen het NIET meer, met hoofdletters. Maar wat willen ze dan wel?

Vorige week wandelde ik met iemand die die vraag had. Haarfijn kon ze mij uitleggen wat niet meer in aanmerking kwam voor een volgende baan. Maar wat dan wel? De wereld buiten haar vaste kringetje van voor de hand liggende mogelijkheden was in haar ogen groot, onbekend en met wel heel veel keuzes. Een beetje als een snoepwinkel.

Toen ik klein was kon je bij de drogist snoep per stuk kopen. Zoethout, diverse dropjes, Belga kauwgum (toch zeker 5x kauwen lekker, en daarna was het snel klaar), zuurtjes, et cetera. Ik had een gulden en probeerde altijd zoveel mogelijk snoep uit te zoeken voor die gulden. Eerste voorwaarde: ik moest het lekker vinden. Tweede voorwaarde: er moest afwisseling zitten in de soorten snoep. Derde voorwaarde: het mocht dus niet meer kosten dan 1 gulden, anders moest ik geld bijleggen.

Vertaal dit naar werk: wat vind je ‘lekker’, als in waar krijg je energie van? Wil je de diepte in (1 soort snoep) of de breedte (veel soorten snoep). En: wil je hetzelfde verdienen of ben je bereid offers te maken voor meer werkgeluk?

Allemaal vragen waar je iets van kunt vinden, en die concreter maken wat je WEL wilt. Wat je niet wil heeft te maken met verstand en met angst. Angst bijvoorbeeld om de verkeerde keuze te maken bij een nieuwe baan, of om (weer) een burn-out te krijgen.

Wat je wei wil vindt plaats op gevoelsniveau, met je hart. Waar gaan je ogen van stralen, je tenen van wiebelen en je mond van kwijlen (als we nog even in de snoepsfeer blijven). Al wandelend stuur ik mensen richting hun gevoel, en de natuur speelt daar altijd een glansrol in.

Resultaat: een concreet overzicht van wensen en eisen, wat coachees erbij houden als ze een andere baan zoeken. Een soort sjabloon wat hen helpt duurzame keuzes te maken. Want blij worden van een baan is 1 ding, blij blijven een ander. Geen snoeppotstress meer 😊