Ruimte maken in je hoofd

Een van de eerste dingen die ik doe met mijn coachees is hen helpen bij het maken van ruimte in hun hoofd. Ruimte om te bedenken wat ze nu echt willen met hun werk, ruimte om te voelen. Vaak zitten ze zo vast in een gedachterondje (ik moet hard werken, anders vinden ze me niet aardig/word ik ontslagen, et cetera) dat het hen enorm veel energie kost. Of ze doen veel werkzaamheden die hen ‘leegzuigen’. En dan blijft er niet veel tijd en fut over om fris en fruitig na te denken over je loopbaan. Zodat je nog langer blijft hangen in die vicieuze cirkel…

Pas heb ik zelf weer aan den lijve ondervonden hoe het is om geen ruimte in je hoofd te hebben. Door extra zorgtaken voor mijn ouders werd mijn hoofd totaal in beslag genomen. Mijn veerkracht nam sterk af, ik kon haast niks meer hebben en ik was constant moe. Zo moe dat ik onder andere vergat mijn tweewekelijkse BlogBrief te maken en te verzenden. Te moe om blogs te schrijven. Te moe om nieuwe klanten te werven. Overal te moe voor eigenlijk.

Al snel had ik in de gaten dat mijn gedachten over de zorgtaken me niet gingen helpen op de been te blijven om die uit te voeren, laat staan om de felbegeerde ruimte in mijn hoofd te krijgen. En ik ben de aloude oefening van Stephen Covey (wetenschapper en schrijver van de zeven eigenschappen van persoonlijk leiderschap) gaan doen: de cirkels van invloed en van betrokkenheid. Toen ik helder had waar ik wel en geen invloed op had klaarde de mist in mijn bovenkamer aardig snel op. En al snel tintelde de energie weer door mijn lijf.

Dus als jij geen ruimte hebt daar boven om je in alle rust te concentreren op wat JIJ wilt, doe dan eens deze oefening. Alleen of samen met iemand.