Je hoort het vaak, vooral bij ouders: “Haal nu een diploma, maakt niet uit waarin, dan heb je dat in elk geval op zak.” Maar je diploma is niks waard! In tijden van schaarste maakt het niet uit of en wat je hebt gestudeerd, en als er veel werkloosheid is helpt het ook maar beperkt. Toch?!

Ik ben van mening dat je diploma dat je hebt gehaald wel veel waard is. Waarom? Als loopbaan/wandelcoach spreek ik veel mensen over hun cv, en daarin komen ook de diploma’s aan bod. En over diploma’s valt veel te vertellen. Wat maakte dat je die studie bent gaan doen (geeft inzicht in drijfveren), wat heb je ervan geleerd (vaardigheden) en hoe heb je de studie doorlopen (talenten)? En ik stel ook wel eens de vraag: als je opnieuw mocht kiezen, wat zou je dan nu gaan studeren? Boeiende onderwerpen die mijn coachees inzichten geven in wat ze wel en niet willen in hun verdere loopbaan.

Dus: je diploma is goud waard! Net als wat je vroeger leuk vond, de (bij)banen die je hebt gehad en wat je in je vrijetijd doet.

Hoe sta jij hier in?