Ik heb hele slimme klanten. De mensen die ik coach hebben namelijk geen burn-out. Zij zijn zo slim om al (soms lang) voor een mogelijke burn-out hulp in te roepen. Ze voelen dat ze niet (meer) passen in hun huidige baan. Het suddert. Ze proberen het eerst nog weg te duwen, te negeren. Ze houden zichzelf koest met gedachten als: het is tijdelijk dat ik geen energie krijg van mijn werk, het komt door… (vul maar in: winterdip, mantelzorg, hormonen, et cetera). Dat koest houden gaat steeds moeilijker. Werk kost hen steeds meer energie, ten koste van alles waar ze van houden en graag doen.

En op een zeker moment zijn ze het zat. Ze zijn er he-le-maal klaar mee, en besluiten dat er NU iets moet veranderen. Ze pakken de regie en gaan op zoek naar hulp om weer wel dat werkgeluk te hebben. Ze willen niet meer uitgeteld op de bank zitten, somber zijn. De aanleiding om actie te ondernemen kan heel divers zijn: van een boek dat je leest, een podcast die je hoort of een opmerking die iemand maakt. Vaak zien ze dat het iemand anders al gelukt is om meer werkplezier te krijgen, en ze denken: wat die persoon kan, kan ik ook!

Mijn coachees kiezen vervolgens bewust voor mij als loopbaan/wandelcoach, in plaats van voor een zelfhulpboek, een goedbedoelende kennis of een online challenge. Een levend persoon, met verstand van zaken, die kan spiegelen en je kan prikkelen tot actie.

Dus hoe kan jij slim worden? Door in te grijpen voordat je een burn-out hebt en te kiezen voor jouw werkgeluk. Of dat nu met mij, die kennis, een podcast of een zelfhulpboek is. Jij bent toch ook slim?!