Waar op letten bij solliciteren?

Het was een soort sollicitatiegesprek. En ik was te laat! Ik werd door mijn gesprekspartner gebeld met de vraag ‘of het lukte met de techniek’. Terwijl ik het hele gesprek door allerlei omstandigheden straal vergeten was. Zo niks voor mij, maar het gebeurde wel. Om zes over logde ik in, en startte het gesprek alsnog.

Wat ik heel belangrijk vind in een samenwerking, of dat nu een vaste baan, een netwerk of een andere vorm is, is dat er ruimte is om jezelf te zijn. Ruimte voor humor. En ruimte om verder te groeien.

Die ruimte voelde ik in het gesprek. Dus ik biechtte eerlijk op dat het hele gesprek me was ontschoten. Mijn gesprekspartner sprong er op in door te zeggen: maar we hadden toch om 6 over afgesproken?

Ruimte om mezelf te zijn. Check.

Humor. Check.

Gelukkig had ik me goed voorbereid, dus het gesprek verliep verder soepel. Ik schreef net al dat het een soort sollicitatiegesprek was, want het ging om het toetreden bij een landelijk netwerk voor wandelcoaches, die bewust en professioneel de natuur inzetten als metafoor om mensen in beweging te krijgen.

Hoe het afliep? Aan het einde van het gesprek was er aan twee kanten een ‘ja’. Ik ga mijn professionaliteit dus ook inzetten via dat netwerk.

Ruimte om te groeien. Check.

Vertrouwen. Check.

Wat ik ervan geleerd heb (wat ik eigenlijk al wist? Blijf jezelf in een sollicitatiegesprek. Als het dan niet zou passen bij de organisatie met wie je het gesprek hebt weet je dat maar meteen. Bespaart jou en de andere partij een hoop gedoe nadat je gestart bent. En blijf oog hebben voor wat voor jou van groot belang is. Dat leer ik mijn coachees ook. In mijn geval dus mezelf kunnen zijn, ruimte om me verder te ontwikkelen, vertrouwen en humor.

Dus @FrankSchalken, dank voor het gesprek, en ik zie uit naar een verdere samenwerking bij www.wandelcoaches.nl!