Ik ben vroeger gepest. Op de lagere school in de vierde klas. Bij vlagen was de hele klas tegen mij. Opgehitst door een meisje uit mijn klas. Het pesten was niet heel fysiek maar er werd wel gedreigd. En ik weet nog dat ik niet mocht meespelen en niet op bepaalde plekken op het schoolplein mocht komen. Als de dag van gisteren herinner ik me dat het op een gegeven moment zo erg was dat ik thuis om de hoek wachtte tot ik de eerste bel hoorde gaan en dan pas het schoolplein op ging. Mijn huis was heel dichtbij school, dus gelukkig kon dat. Toen ook dat niet meer hielp heb ik gespijbeld. Mijn moeder vond me huilend op de vuilnisbak in de garage. Ik kon even niet meer op tegen het systeem.

Zoals dat ging vroeger: mijn ouders moesten naar school komen, de ouders van het meisje ook. Er volgde een niet gemeende sorry van de klasgenoot en klaar was het. Nu kon ik wel weer naar school, was de algemene opinie. Schouders er onder en klaar. Wat hielp was dat we in de vijfde en de zesde in een ander gebouw zaten en dat de onderwijzers mij aardig vonden. Ik voelde me daar veiliger. Maar ik ben zoveel jaar later nog altijd oplettend op sfeer, veiligheid, erbij mogen horen, onderdeel van een groep mogen zijn. En zodra het niet veilig is verander ik in een eiland.

Waarom vertel ik dit? Het speelt een rol bij mijn loopbaan. Ik heb ooit eens ergens gewerkt waar het heel onveilig voelde. Net na mijn proeftijd kon ik aan mezelf toegeven dat ik letterlijk kapot zou gaan als ik daar zou blijven en heb toen nog een hele maand mijn tijd uit gezeten. Die maand duurde heeeeel erg lang, dat kan ik je wel vertellen ☹ Elke dag ging ik met erge buikpijn naar mijn werk en elke vrijdag om half zes was ik mega opgelucht dat het weekend was. Nu zou ik gewoon opstappen, maar als jong meisje wilde ik eerst een andere baan hebben. Nu voel ik haarfijn aan waar ik wel en niet wil werken. Als het niet goed voelt word ik namelijk een eiland. Zo zet ik mijn zwakte in als sterkte

Bij mijn coachees kijk ik al wandelend ook verder dan hun cv en wat ze me vertellen. Het systeem om hen heen speelt ook een rol. De natuur helpt hen dat te verwoorden. Gelukkig is lang niet iedereen gepest, maar er kunnen veel redenen zijn waarom iemand wel of juist niet kiest voor bepaalde functies, organisaties of dienstverbanden. Denk aan veel verhuizingen, adoptie, rouw, verwachtingen van je familie. En ervaringen uit je verleden hebben je wat gekost, maar ook iets opgeleverd. Dat kun je handig inzetten in je toekomst, zodat je weer zelf aan het stuur zit.