Oh, wat vind ik groeien ingewikkeld! Ik ben zo iemand die heel lang tegen een groeisprong aanhikt, probeert hem te ontlopen en er pas ingaat als het echt moet. Dat kost dus veel energie.

Een privé voorbeeld als metafoor. Op het moment slaap ik slecht. Ik kan in bed geen enkele positie vinden waarin ik lekker lig. Waarin mijn armen niet tintelen, mijn rug niet zeer doet en niet lig te zweten. De parallel met mijn groeiproces werd me pijnlijk duidelijk. Ik blijf namelijk net zo lang proberen anders te liggen in bed, met een ander kussen, dekbed, raam open of wat dan ook tot ik wel lekker slaap. En pas als het echt niet meer gaat en ik door al mijn mogelijkheden heen ben om de situatie te laten zoals hij nu is, dan onderneem ik actie. Zie hiervoor ook mijn blog ‘Wie niet slim is moet sterk zijn.’

Zo doe ik dat ook met werk. Ik weet dondersgoed hoe het komt dat ik pas laat aan verandering  begin. Verandering is spannend. Ik vind alle (grote) veranderingen leuk die ik zelf voorstel, of het nu gaat van de kamer anders inrichten tot verhuizen. Maar ik heb er moeite mee als ik er niet de controle over heb – of lijk te hebben. Ik wil ook snappen waarom dingen niet goed (genoeg) zijn zoals ze nu zijn. En soms, zoals met verbroken relaties of vriendschappen, is het te pijnlijk. Rouw omdat iets wat je echt wilde toch niet is gelukt. En dat je dan met je verstand wel kunt beredeneren dat je geen goede combi was met die ander, maar dat het toch (veel) pijn doet.

Datzelfde kun je ook hebben met je werk. Jij en je baan/baas pasten ooit bij elkaar, en nu zijn jullie uit elkaar gegroeid. Wat doe je dan? Negeren zoals ik dat goed kan? Uit ervaring weet ik dat je dat heel lang vol kunt houden, maar uiteindelijk trekt je lijf aan de bel. Die voelt namelijk al veel langer dat jij de boel voor het lapje houdt.

Als je je gevoel op tijd de ruimte geeft, heb je emotioneel nog de ruimte om alle opties te bekijken. Want op dat moment MOET je nog niks. En kan je gemakkelijker van groei naar bloei. En dat is een prettige situatie 😉

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]