Ja, je leest het goed: wie niet slim is moet sterk zijn. In plaats van: wie niet sterk is moet slim zijn. Beide uitspraken kloppen J Ik ben jarenlang niet slim geweest, en daardoor wel sterk. Ik had een baan waarin megaveel van mij gevraagd werd, met 24/7 beschikbaarheid, constante druk en grote zichtbaarheid. Dat heb ik jaren volgehouden. Elke zondagnacht slecht slapen, elke maandagmorgen met pijn in mijn hoofd en buik naar het werk. Als ik er eenmaal was, me omringde met leuke collega’s en me op mijn werk kon storten was het goed, maar de periode van zondagmiddag tot maandagmorgen ging steeds langer duren. Wat deed ik: ik negeerde mijn gevoel (niet slim) en ging door op doorzettingsvermogen (kracht).

Je begrijpt: dat is niet eindeloos vol te houden. Hoe lang kon ik mezelf blijven negeren? Mijn gevoel weg blijven stoppen? Doorgaan op uithoudingsvermogen? Toen ik de kans kreeg een switch te maken naar een andere baan kwam ik er pas achter hoe sterk ik mezelf genegeerd had. Mijn gevoel was totaal weg gesouffleerd. Dat heb ik langzaam herontdekt. Alsof ik opnieuw moest leren lopen, zo voelde dat. In het begin instabiel, onwennig, toen kwam de overmoedigheidsfase en nu ‘loop’ ik alsof ik nooit anders heb gedaan.

Terugkijkend op die jaren zie ik nu wat ik deed. Ik weet ook waarom ik het deed en hoe ik het vol kon houden. Hoe de overtuigingen ‘arbeid adelt’ en ‘rust roest’ me op die plek hielden. En ik heb er geen spijt van. Die baan heb ik jarenlang met veel liefde en toewijding vervuld. Maar nu ik weet hoe het ook anders kan, wil ik niet anders meer. Mijn omgeving zei dat ik er veel meer ontspannen uitzag toen ik werk had dat echt bij me paste. En zo voelde ik me ook. De les die ik moest leren is: luister naar je gevoel, ga niet puur door op kracht. Want dat doe ik wel graag namelijk, dat is mijn valkuil.

En nu ik niet meer sterk ben, moet ik slim zijn. Goed blijven voelen wat wel en niet bij me past, bij mijn idealen, bij mijn kwaliteiten. Dat gaat soms met vallen en opstaan. Maar daar word ik heel slim van ;). En kan ik jou helpen in jouw proces van sterk naar slim.

 

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]