Je wil iets spannends, moeilijks, ingewikkelds gaan doen. Een examen maken, solliciteren voor een andere baan, een schilderij maken, een groep toespreken, een eerste verkoopgesprek voeren. Verzin het maar. En net als je er aan wil beginnen zegt een stemmetje in jou: “Dat kan jij niet”. Oeps, sorry, wie spreekt daar? Nou, dat ben je zelf dus. Sommige mensen denken ‘duh’ en gaan het spannende/ingewikkelde/moeilijke toch doen. Anderen denken: oh, dan zal ik het wel niet kunnen. En doen dan dus niet wat ze graag wel willen doen.

Zonde! Een deel van jou gelooft stiekem dat je het niet kan, wil jou behoeden voor een teleurstelling en/of is bang. En als diegene in jou maar hard genoeg roept ‘dat je het niet kan’ ga je het (haast) geloven. En erger nog: ernaar handelen. En wat gebeurt er dan? Of je doet helemaal niks of het gaat mis. Waarop dat stemmetje zo vriendelijk is om te zeggen: “zie je wel, ik had het toch gezegd?!”

Kun je nagaan wat er de keer erna gebeurt. Dan zegt dat stemmetje: “kijk je uit, je weet toch dat je het niet kunt? De vorige keer ging het ook mis, weet je nog?” Niet zo best voor je zelfvertrouwen…

Ik ben heel praktisch ingesteld, jij misschien ook. Dus nu vraag je je wellicht af: wat kan ik er aan doen? Nou, een boel dus. Want die ‘je-kan-het-niet-ik’ is maar een van de ikken die je in je hebt. Je hebt ook de stoere die wel alles durft, de lieve die je bemoedigt, de eigenwijze die het toch gaat proberen. En misschien nog veel meer ikken die je kunnen helpen die ene het hoofd te bieden.

Wanneer zet je nu welke ik in? Hoe ben jij het meest effectief? Dat is een kwestie van ontdekken en uitproberen. Ik help je er graag bij. Dat kan via individuele coaching of je kunt meedoen met de workshop Wie ben ik (allemaal).

 

[cta id=’7004′]