Wat een titel 😉 Wat is een dipper en wat is een dimmer? Een dipper is iemand die denkt in problemen (dip = denken in problemen). Een dimmer is iemand die denkt in, jawel, mogelijkheden. Maar wat maakt nu het verschil? Het zit hem in de manier waarop je denkt.

Een coachee zat vast in de dip cirkel, zoals ik hem even noem. Er gebeurde iets dat haar frustreerde. Ze herkende dit van een eerdere situatie en reageerde automatisch. Ze had het idee dat ze geen invloed had, geen regie, dat ze een slachtoffer was. Als je dat blijft denken blijf je in de cirkel, blijf je in je eigen staart bijten. Iedere keer als je in een vergelijkbare situatie komt denk en doe je weer hetzelfde. Je kunt ook overstappen naar de dim-cirkel. Dat is wat de coachee uiteindelijk deed. Ze deed dat zelfs letterlijk, door van de ene in de andere cirkel te stappen die ik op de grond had gemaakt. Daardoor kon ze ook goed het verschil voelen.

In de dim cirkel maakte ze nog steeds hetzelfde mee. Ze herkende het en ze ervoer het, liet het binnenkomen. Vervolgens bekeek ze wat haar mogelijkheden en hulpbronnen waren om uit die situatie te komen. Ze leerde op zichzelf te vertrouwen en verantwoordelijkheid te nemen. En  nog meer: ze leerde dit toe te passen op andere situaties, frustraties, dilemma’s. Zodat ze steeds meer in staat was te denken in mogelijkheden, in oplossingen en kansen. Het licht ging branden.

En dan is het leven zoveel aangenamer. Beetje (meer) dimmen allemaal graag!

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]