Mijn coachee voelde zich niet helemaal gelukkig. Ze kon er niet precies de vinger op leggen. Praten erover maakte het niet helderder. Ik vroeg haar of ze een metafoor kon bedenken voor haar gevoel, zo van: ik voel me als…. Het kwam spontaan bij haar op: ze voelde zich als een plantje dat stond in een te krap wordende pot. Met wortels die geen kant meer op konden. Te weinig voeding voor de plant. En nog veel meer details. Zo voelde het voor haar. Terwijl ze het vertelde zag ik haar krimpen, kleiner worden, de lichtjes in haar ogen doven.

Ik ben gaan doorvragen op de metafoor, met vragen als waar staat je huidige pot voor, naar wat voor soort pot zou je willen, hoe groot wil je worden? Door te praten in metafoortermen kwam ze dichter bij haar gevoel. Het ging over haar, maar in de vorm van een plantje. Dat maakte dat ze beter haar gevoel kon omschrijven.

Ik vroeg haar ook: wat gebeurt er als je in deze pot blijft staan? Over dat laatste was ze heel duidelijk. Het plantje zou stoppen met groeien, langzaam verwelken en uiteindelijk dood gaan. Toen ze het hardop uitsprak schrok ze er zelf een beetje van. Doorpratend bleek dat ze zichzelf altijd nogal klein hield, bescheiden was (doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg) en niet overtuigd was van haar eigen kunnen.

Over waar ze naartoe wilde groeien en wat voor pot er dan nodig was kon ze meteen heel enthousiast vertellen. Zo enthousiast dat dat haar de moed gaf met haar eigen beperkende overtuigingen aan de slag te gaan. Want verwelken en doodgaan was geen alternatief.

Hoe is het bij jou? Sta jij als plant in volle glorie te stralen in je pot? Of wordt het tijd voor verpotten?

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je maandelijks mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]