Stel je wil een coach inschakelen voor je persoonlijke ontwikkeling. Moet je dan de kosten zelf betalen? Wist je dat er mogelijkheden zijn om (gedeeltelijke) vergoeding te krijgen?

Allereerst kun je navragen bij je werkgever of er een budget is voor opleidingskosten en persoonlijke en/of professionele ontwikkeling. Veel werkgevers erkennen nut en noodzaak van medewerkers die goed in hun vel zitten, en hebben geld over voor meer vitaliteit, assertiviteit, talentmanagement en persoonlijke coaching. Grote kans dat de kosten (deels) vergoed worden.

Ben je ondernemer of zzp’er, dan kun je de kosten voor zakelijke coaching aftrekken van de belasting (ondernemerskosten). Voor ondernemers en ZZP’ers zijn de tarieven aftrekbaar voor de IB en de omzetbelasting (21%) is terug te vorderen bij de Belastingdienst. Je accountant kan je er meer over vertellen. Je kan ook kijken op de site van de belastingdienst.

Niet getreurd als coaching niet via je (eigen) bedrijf vergoed wordt. In sommige gevallen zijn de kosten voor coaching fiscaal aftrekbaar. De teruggaaf is afhankelijk van het tarief inkomstenbelasting waartegen je inkomen belast is en bedraagt maximaal 52%. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moet gaat om kosten die de belasting ziet als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’. In 2019 worden studiekosten nog (deels) vergoed. Ook hiervoor geldt: check dit bij de belastingdienst 😉

Is dit op jou allemaal niet van toepassing en wil je toch gecoacht worden? Bedenk dan eens wat het je kost als je GEEN coach inschakelt. Je bent de investering in jezelf waard toch?!

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]