Ik zat (al even geleden)  in 6 VWO. Ik stond er qua cijfers niet al te best voor om mijn felbegeerde VWO diploma te halen. Er stond veel op het spel: als ik zou slagen kon ik op kamers en dat wilde ik heel erg graag. Ik was er aan toe zal ik maar zeggen. Ik had een leraar Nederlands die een groot vertrouwen had in mijn eindexamenkunsten. Zelf  had ik daar wat minder fiducie in, maar ik dacht: die man heeft meer leerlingen gezien, hij zal het wel weten. Ik heb me geconcentreerd op de examens en niet gedacht aan de consequenties van wel of niet slagen. Het vertrouwen van de leraar was voor mij voldoende. Ik slaagde.

Vele jaren later heeft een opmerking van een vriendin me doen besluiten een coachopleiding te volgen. Met een carrièreswitch tot gevolg. Door een terloopse opmerking van een medecoach ben ik me gaan verdiepen in een specifieke coachmethode. En toen mijn website vorm moest krijgen, kreeg ik steun (en een vriendelijke doch broodnodige duw in de rug) van mijn websitebouwer. Zo kan ik nog vele voorbeelden noemen van mensen die bewust dan wel onbewust een grote rol gespeeld hebben in de keerpunten in mijn leven. Sterker nog: die me hielpen van een punt een keerpunt te maken.

Het waren allemaal mentoren. Die komen in vele gedaanten. Je oma, je moeder, je leraar, een coach, een artikel in de krant, een boek, het kan van alles zijn. Iets of iemand die of dat je leven een andere wending geeft – als je er klaar voor bent.

Je herkent ze vast wel. Als je er voor open staat zijn ze overal. Voor mij valt dat in de categorie ‘toeval bestaat niet’. En ook als je in jouw leven geen voorbeelden kunt noemen, zijn er vast wel mensen geweest die een negatieve mentorrol hebben vervuld. Waardoor je je voornam: zo ga ik het dus NIET doen! Mijn dochter heeft zo’n voorbeeld: haar onderwijzer in groep 8 dacht dat ze nauwelijks het niveau zou halen wat de Cito toets had uitgewezen. Ze heeft hem (en vooral zichzelf) heel duidelijk laten zien dat hij geen gelijk had  😉

In welke gedaante kwam jouw mentor? Ik zou het leuk vinden  als je het wilt delen!

 

Over Babs Mouton

Ik ben Babs Mouton, coach en verhalenvinder. Ik  organiseer workshops en trainingen op het gebied van zelfontplooiing, loopbaanontwikkeling en teambuilding voor bedrijven en particulieren. Daarnaast coach ik mensen met vragen als: hoe bewaak ik mijn grenzen, hoe ontdek ik wat ik écht wil met mijn leven en hoe stop ik met gedragspatronen die me belemmeren. Ook coach ik (startende) ondernemers. Ik ben tevens schrijfster van het gratis e-book Worden wie je bent.

 

[cta id=’7004′]