kernkwadranten1Laatst vertelde een coachee dat ze heel boos werd omdat iemand een bepaalde klus niet deed. Daardoor kreeg zij hem in haar schoenen geschoven. Mopperend (en erger…) heeft ze dus iets gedaan wat eigenlijk die ander had moeten doen. Grrrr! Herkenbaar?

Ze raakte geïrriteerd. De ander raakte haar precies op een punt waar zij gevoelig is. Ik zal dit kort uitleggen aan de hand van het kernkwadrant. Zij voelt zich altijd erg verantwoordelijk. Voor het afleveren van goed werk, voor een schoon huis, lieve kinderen, en ga zo maar door. Verantwoordelijkheid voelen is een kwaliteit. Soms (vaak?) voelt ze zich meer verantwoordelijk dan dat ze is. Haar valkuil is dus dat ze haar grenzen niet goed kan trekken. Zo ook in dit specifieke geval. Omdat ze zich zo verantwoordelijk voelt wist ze wat er mis kon gaan als de klus niet gedaan werd. De uitdaging is om juist wel je grenzen aan te geven. Want ís het haar probleem, haar verantwoordelijkheid wel? En haar allergie zit hem in mensen die op dat punt over haar heen walsen en alleen maar doen waar ze van zijn… of minder… en ermee weg komen. En hoe sterker haar allergie is, hoe zwakker zij is, hoe minder regie.

Hoe komt het dat zij zich zo verantwoordelijk voelt voor van alles en nog wat? Wat zegt dat over haarzelf? Waarom trekt ze die grenzen niet duidelijker? Want, voor de duidelijkheid: als ze dit op wil lossen moet ze iets in zichzelf veranderen. Mensen walsen niet over haar heen, ze LAAT mensen over zich heen walsen. Daar kiest ze voor. Dus daar kan ze dan ook mee stoppen 😉 Want wie is er de baas?! Zij dus!

Ik coach vaker mensen die dit soort vraagstukken hebben, en laat ook graag het kernkwadrant op jou los om je allergieën te benoemen en te bestrijden, en je kwaliteiten te polijsten.

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie en andere blogs op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder Je krijgt mijn blogs dan automatisch elke week op je tijdlijn.