blog-werk-aan-de-winkel

Werken aan jezelf, je bewust zijn van wat je doet kost kracht. Gisteren benoemde iemand dat in een gesprek met mij en vroeg: “Ik denk steeds na bij wat ik doe en denk. Het is nu zo druk in mijn hoofd. Wat kan ik daar aan doen?”

Eerst ben je je niet bewust van specifieke gedachten of handelingen die je in de weg zitten. Heerlijk! Dat was die periode dat je je wel wilde ontwikkelen, maar nog geen stappen had gezet. Onbewust onbekwaam dus. Als je je echter bewust wordt van bepaalde gedachten en patronen bij jezelf, dan ga je er op letten. Je ziet wanneer je het denkt of doet en probeert anders te denken of te doen. Je bent dan ‘bewust onbekwaam’, bezig om ‘bewust bekwaam’ te worden. En dat kost energie, bakken vol 🙂

Terug naar de vraag. Wat kun je doen als je er zo bewust mee bezig bent dat je hoofd er vol van zit? Ten eerste: zitten je oorspronkelijke gedachten of gedragingen je nog steeds in de weg? Zo nee, verval dan weer terug in je oude gedrag. Jammer van de inspanningen, maar hé, als je er niet echt last van had, waarom zou je het dan doen? Zo ja, wees niet zo streng voor jezelf, en neem jezelf niet al te serieus. Je bent goed bezig bewust een ontwikkelstap te maken, en humor helpt daarbij. En troost je: nu is er werk aan de winkel, maar er komt een moment dat je helpende gedachten of het juiste gedrag hebt zonder er de hele tijd bij na te hoeven denken. Onbewust bekwaam. En dan is de cirkel weer rond.

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder, coach en communicatieadviseur. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie en andere blogs op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder Je krijgt mijn blogs dan automatisch elke week op je tijdlijn.