Ze schieten als paddenstoelen uit de lucht: artikelen, workshops en boeken over werkgeluk. Iedereen wil werkgelukkig zijn of worden, maar het is lastig te omschrijven wat het precies is. Dus mijn eerste vraag aan jou is: wat is voor jou werkgeluk?

Is het bijvoorbeeld, zoals ik pas tegenkwam in een enquête:

  • Omgaan met stress
  • Samenwerken
  • Efficiënt werken
  • Iets anders?

Ik heb geen gelikte definitie, maar wel een beeld bij wat werkgeluk is. En dat is wat mij betreft veel breder dan de bovenstaande dingen. Zit je er klaar voor?!

Werkgeluk staat voor mij voor gewaardeerd worden voor wat je bijdraagt. En ook: jezelf waarderen voor die bijdrage. Trots zijn op wat je doet. Werkgeluk zit hem in de mate waarin jij de vrijheid hebt om de dingen te doen zoals jij denkt dat het goed is. In invloed op beslissingen, hoe klein soms ook. Het zit hem in hoe je omgaat met tegenvallers, hoe flexibel je daarin bent. In ruimte die je krijgt (neemt!) om te groeien, in respectvolle contacten met je collega’s en manager.

Krijg je al een beeld? Omgaan met stress, samenwerken en efficiënt werken (voor de perfectionisten onder ons wellicht een groot deel van hun werkgeluk) zijn zaken aan de oppervlakte, uitwerkingen van het basisgevoel. Weg met (dat) werkgeluk! Dat zijn slechts doekjes voor het bloeden!

Het gaat om je eigen verantwoordelijkheid nemen, je kwaliteiten in (durven) zetten, aanspreekbaar zijn op wat je doet (feedback kunnen ontvangen) en jezelf goed kennen. Als je die basis hebt, volgt de rest. Nee, niet vanzelf, geluk is hard werken 😉

Dus misschien kan ik je beter vragen: durf jij werkgelukkig te zijn? Heb je de ballen om jouw rol daarin te zien en te pakken? Ik hoop dat ik je met deze blog geïnspireerd en misschien wel een beetje geïrriteerd heb. Reageren mag, graag zelfs!

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]