Perfect, dat is toch wat iedereen wil zijn?! Roelinda in elk geval wel. Haar ouders hadden haar daar altijd in gesteund: niet alleen de beste zijn, maar de perfecte. Het hielp haar om het beste uit zichzelf te halen. En het kostte haar de laatste tijd veel energie: doordat ze steeds maar streefde naar het hoogst haalbare, het perfecte plaatje, legde ze de lat steeds hoger. Met als gevolg dat ze nooit tevreden was over zichzelf. Het kon altijd beter.

Roelinda kwam voor coaching omdat ze er last van kreeg. Veel last. Ze verweet zichzelf continu dat ze onvoldoende haar best had gedaan, dat het beter, perfecter kon. Ze sliep er slecht van en leverde minder goed werk af. Haar plezier in haar werk nam daardoor snel af. Als perfectionist beland je dan in een vicieuze cirkel, en die wilde ze doorbreken. Maar hoe?

Ze is begonnen met het stellen van realistische doelen. En met het bepalen van de hoeveel tijd die ze in 1 taak mocht stoppen. Daarnaast ging ze onderzoeken wat voor haar gebied was tussen perfect en onvoldoende. Hoeveel ruimte zat daar? Hoe voelde het om iets goed te doen maar niet perfect? Hoe kon ze daar tevreden mee leren zijn? De volgende stap was actie: haal je doel binnen een bepaalde tijd en wees trots op het resultaat, ongeacht hoe (im)perfect het is. Geniet ervan, vier je succes.

Het verbaasde Roelinda tijdens het oefenen vooral hoe veel lichter ze zich voelde door de doelen te behalen en daarbij te bedenken: goed is goed genoeg. Ze werd ook productiever, kreeg meer werk gedaan. Dat gaf haar kracht verder te gaan met oefenen en de drang naar absolute perfectie langzaam los te laten.

 

Meer lezen over overtuigingen die je in de weg staan om te worden wie je nu bent? Download dan mijn gratis e-book Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com/gratis-ebook

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Mail me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op babs@verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder  Je krijgt mijn blogs dan automatisch elke week op je tijdlijn.