wees-de-besteVeel gedachten en overtuigingen die je nu hebt komen uit je jeugd.  Ze gaan al heel lang mee, en je weet eigenlijk niet meer of het nu jouw eigen overtuiging is of die van je ouders. Wees de beste is er zo een. Als je die herkent uit je jeugd, dan werd je gestimuleerd om  de beste te zijn op school, met sporten, studeren, … vul zelf maar in. Jolanda, had dit zinnetje als haar mantra: wees de beste! Met wel drie uitroeptekens er achter. Haar ouders hadden door de oorlog vroeger niet zoveel kansen gehad zich te ontwikkelen, en dat gunden ze hun enige dochter juist van harte. Dus werd dochterlief op alle mogelijke manieren geholpen en gestimuleerd om de beste te zijn, om altijd te winnen.

Dat ging lang goed. Spelletjes speelden haar vriendinnen en haar gezin allang niet meer met haar, want ze wilde altijd winnen en kon slecht tegen haar verlies. Maar het dreef haar wel het beste uit zichzelf te halen, om alles te geven en telkens weer positieve aandacht te krijgen. Totdat ze moe werd. En niet een beetje moe, maar echt heel moe. Zo moe dat ze haast niet meer kon functioneren. Ze wilde alleen nog maar slapen.

In coachgesprekken bleek ‘Wees de beste’ van een vriend te zijn geworden tot een vijand, iemand aan wie ze een hekel had. Altijd maar winnen, altijd de beste zijn, ze kon het niet meer opbrengen. Samen zijn we gaan onderzoeken welk deel van Wees de beste nog wel werkte voor Jolanda, en welk deel niet (meer). Daarna heeft Jolanda een nieuw zinnetje voor zichzelf bedacht, dat beter bij haar paste in haar huidige leven.

 

Meer lezen over de 7 meest voorkomende blokkades die jou in de weg staan jezelf te zijn? Download dan mijn gratis e-book Worden wie je bent op https://verhalenvinder.com/gratis-ebook/

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit.

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder  Je krijgt mijn blogs dan automatisch elke week op je tijdlijn.