Die zin hoorde ik recent, en ik moest er even over nadenken. Weerstand is gespiegeld enthousiasme. Je bent in beide gemoedstoestanden betrokken bij verandering: op je werk, thuis, in jezelf. Net zoals je enthousiasme groot kan zijn om een verandering in te gaan, kan je weerstand dat ook. Het goede nieuws: het doet je wat, die verandering. Het laat je niet koud. Je ‘moet’ er dus wat mee.

Als er bij mensen iets verandert, bijvoorbeeld op hun werk, dan hebben ze eerst de neiging zaken te ontkennen. Het loopt niet zo’n vaart, dat is niet voor mij. Daarna gaan ze zich terugtrekken, uiten hun boosheid en frustratie. Daarna komt de fase van ontdekken, experimenteren. En tot slot accepteren ze de verandering.

Tot zover het boekje 😉 Nu de praktijk. Een coachee is met mijn hulp de zoektocht aangegaan naar waar haar weerstand over een bepaalde verandering precies zat. Een deel ervan zit in je bewuste, en een deel in je onbewuste. Wat ik heb gedaan is uitgevraagd welke gedachten bij haar opkwamen. Die heb ik op post-its opgeschreven en voor haar op tafel gelegd. Toen heb ik haar gevraagd welke gevoelens ze daarbij had. En ook dat weer op post-its gezet. En vervolgens vroeg ik haar: wat ervaar je nu? En ook dat legde ik voor haar op tafel.

Daarna heb ik de vragenronde herhaald. Door dat te doen kwam de coachee dichter bij haar gevoel over de verandering, en kwamen er andere, voor haar passendere woorden naar boven. Zo kreeg ze beter in beeld waar de pijn echt zat. En met dat gevoel zijn we verder aan de slag gegaan.

Ik vind weerstand een kadootje. Er is een vlammetje om iets te doen of te laten. Zonder vlammetje geen vuur. En de kunst is dan om dat vlammetje om te buigen tot een bruikbaar vuur voor de coachee. Om het een vreugdevuur te noemen gaat in sommige gevallen wat te ver, maar het resultaat is wel een functioneel vuur en geen vlammen die alles kapot maken.

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je maandelijks mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]