Je kunt geen krant, tijdschrift of websitepagina openen, of er staat wel dat je moet bewegen. ‘Zitten is het nieuwe roken’, ‘loop minimaal een half uur per dag’, dat soort dingen. Het is allemaal waar. Bewegen is goed voor je, en het is fijn dat daar veel aandacht voor is. Maar hoe beweeglijk ben jij in je hoofd? En in je loopbaan?

Dat is namelijk minstens zo belangrijk om een beetje gezond oud te worden. Zo sprak ik pas iemand die voor zichzelf een bepaald carrièrepad voor ogen had. Hij solliciteerde een jaar geleden op een andere baan, en werd niet aangenomen. Dat demotiveerde hem zo dat hij geen stappen ondernam om het nog een keer te proberen. Intussen was hij wel diep ongelukkig in zijn huidige baan. In zijn hoofd was er geen ruimte om andere wegen naar zijn doel te bedenken, om te bewegen.

Met hulp lukte het hem wel. Door scherper in beeld te krijgen wat hij nu precies wilde en waarom (er is altijd een waarom) en wat hij kon kon hij gaan bewegen. Eerst in zijn hoofd door te zien dat er meer wegen leiden naar Rome (oftewel naar zijn doel) en welke stappen hij daarvoor kon gaan nemen. En toen is hij fysiek gaan bewegen: mensen bellen, gesprekken voeren en zelfs een dag met iemand meelopen.

Resultaat: een blije man die op zijn plek zit in zijn nieuwe functie. En die flexibel blijft in zijn denken, zodat hij kansen kan zien en kan pakken die voorbij komen op zijn werk. Soms heb je een wegwijzer nodig.

 

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]