Iedereen kent ze. Volumeknoppen. Ze zitten op je telefoon, je radio, je televisie, je pc, je tablet. En als je geluk hebt ben je er de baas over. Bij mij thuis ga ik (helaas) niet altijd over het volume van de tv en radio, maar over de overige knoppen heb ik iets te zeggen. Ik kan bepalen of ze harder of zachter gaan, al naar gelang mijn bui, mijn omgeving en het doel.

Als het volume me niet aan staat weet ik ook precies de knoppen te vinden. Bijna blindelings, instinctief. Soms wil ik gewoon veel geluid, en soms juist niet. Of als een discjockey begint te praten (vooral zo’n schreeuwerd op de vroege ochtend), dan gaat mijn hand al automatisch naar de knop. Als een soort reflex. Uit! Of op zijn minst zachter.

Een zelfde volumeknop is er ook voor vervelende gedachten, nare stemmingen en overtuigingen die je niet helpen. Voor een buitenstaander is het vaak wel duidelijk waar bij jou die knoppen zitten. Voor jezelf meestal iets minder, en dan zeg ik het voorzichtig 😉

De uitdrukking is niet voor niets: de knop omzetten. Dat is fijn als je vastzit in je hoofd, jezelf in je staart bijt en geen stap zet. Als je gedachten overuren maken, ook ’s nachts. Zodat je vermoeider je bed uit komt dan je er in gestapt bent. Het goede nieuws is: iedereen heeft zo’n knop. Maar waar zit hij? En welke kant moet je uitdraaien?

Alles wat je denkt bepaal je zelf. Je zit zelf aan de knoppen. Ook al denk je soms van niet, vooral als je vervelende gedachten hebt. Nee hoor, daar kan ik niks aan doen. Jammer, dat kun je dus wel!

Bij mezelf vergeet ik soms waar hij zit. Pas had ik ‘m weer nodig, en toen was het even zoeken. Maar toen ik hem eenmaal gevonden had… wat een rust! En wat een macht over mezelf. Ik was helemaal trots. Weet nu ook weer dat ietsje zachter al heel veel scheelt, en hoeveel zachter dat in mijn geval moet zijn. Zodat ik de baas blijf over mezelf 😉

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je maandelijks mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]