Omgaan met veranderingen, iedereen komt het tegen in zijn of haar leven. En de een kan dat makkelijker dan de ander. Wat heb je nodig? Veerkracht! Maar wat is dan precies veerkracht, en waar kun je dat ‘kopen’?

Met een groepje mensen heb ik gebrainstormd over wat veerkracht nu is. Kracht om weer op te staan, accepteren van de situatie, flexibiliteit kwam voorbij. En ook: het hebben van een voorbeeld. Niet voor niets was de onlangs overleden Bibian Mentel een enorme inspiratiebron voor veel mensen. Zij bleef maar doorgaan, kansen zien, hoop houden. Tot het einde toe.

Door haar (en door andere voorbeeldpersonen) krijg je zelf (ik in ieder geval wel) weer moed om ook vol te houden en kansen te blijven zoeken en zien. Zelf heb ik soms best moeite met veranderingen. Simpel voorbeeld. Ik moet binnenkort met Office 365 gaan werken. Dat heb ik privé van mijn laptop af gegooid, omdat ik het niet snel genoeg snapte en dus graag teruggreep naar Windows 10. Dat is wat ik eerst doe: kijken of ik een verandering kan omzeilen, negeren. Lukt dat écht niet, dan ga ik hulpmiddelen zoeken. In dit geval: video’s over de werking van het programma. Maar: dat doe ik pas als de overstap naar 365 onvermijdbaar is. En tot slot, als ik een beetje door heb hoe het werkt, dan pas ga ik accepteren.

Dat kost me dus een bak met energie. Wat ik gemakkelijk had kunnen vermijden door meteen te accepteren dat 365 de nieuwe werkwijze ging worden. Maar iets in mij hoopt (tegen beter weten in) dat werken met 365 niet doorgaat. Dit is een voorbeeld in het klein, maar zo werkt het bij mij met ingrijpende veranderingen die ik niet zelf wil en waar ik niet om heb gevraagd. Het duurt dus even voordat ik kan denken bij een verandering: het is. Punt. Zonder oordeel, zonder emotie. Ik word er steeds beter in, oefening baart kunst 😊

Veerkracht is dus kunnen denken: het is. Punt. En je haalt het uit jezelf. Je kan namelijk zelf kiezen wat je denkt. De bron is dichtbij, doe er je voordeel mee.

Tot slot een filmtip en een leestip om je te inspireren:

Film (Netflix) Penguin Bloom

Boek: De keuze van Edith Eva Eger.