Dat is een vraag waarop je misschien niet zo een twee drie een antwoord kunt geven. Want wat IS geluk? Is dat de staatsloterij winnen? Is dat een momentopname of gaat het over een langere periode? Kun je het meten? Kun je tegenslag ervaren en toch gelukkig zijn? Het zijn haast filosofische vragen 😉

Ruut Veenhoven, hoogleraar geluk, zegt over dit begrip het volgende: “In het algemeen zien wij geluk als levensvoldoening. Dat kun je op twee manieren bekijken. In de vergelijking, dus: ‘Wat is een ideaal leven en hoe dichtbij kom ik?’ Dat heeft de smaak van tevredenheid. De tweede mogelijkheid is een emotionele waardering: ”Hoe prettig voel ik me?’ In de loop van de jaren dat ik onderzoek doe naar geluk, heb ik gemerkt dat die laatste manier domineert.”

Wat beïnvloedt nu je geluk? Dat kunnen omstandigheden zijn waarin je je bevindt, zoals verliefd, nieuwe baan, scheiding, verbroken vriendschap, gebroken been. Maar weet je dat dat niet (helemaal) zo is?! Het gaat erom wat je erover denkt. Ik heb het maar even onderstreept: wat je erover DENKT. Voorbeeld: je hebt je been gebroken. Dat is een feit. Denk je: verdorie, nu kan ik niet werken/dansen/naar een feestje et cetera, dan draagt dat niet bij aan je geluk. Denk je: ”Wat fijn dat ik alleen maar mijn been gebroken heb en verder niks”, dan ben je een stuk gelukkiger. En als je denkt: “Ik heb mijn been gebroken, punt”, dan zit je ook meer aan de gelukkige kant.

Geloof je het niet? Ik heb in Zuid-Afrika kinderen gezien die gelukkiger waren met een autoband als voetbal dan westerse kindjes met een Playstation. En het kan natuurlijk best zijn dat niet alle facetten van je leven gladjes lopen. Maar je kunt best gelukkig zijn als je werkloos bent en heel graag een baan wilt hebben, maar je leven op andere vlakken wel lekker loopt.

Hoe werk jij aan jouw geluk? Wat doe jij om geluk te ervaren? Wil je het met me delen?

 

[cta id=’7004′]