Tja, wat doe jij met muziek? Ik kreeg die vraag tijdens een bijeenkomst voor loopbaancoaches. Het thema was de inzet van muziek bij coachen. Daar kwam ik er achter dat ik de kracht van muziek al ontdekt had – zowel voor mezelf als voor mijn coachees.

Tegenwoordig kook en poets ik met fijne dansmuziek aan. Ik ben geen ‘domestic goddess’ (dat is nog een understatement), en mijn stemming wordt een stuk beter door voor mij minder prettige activiteiten te begeleiden met muziek waarvan ik blij word. En daarmee het eindresultaat (lees: een fatsoenlijke maaltijd of een schoon huis). Ik word gewoon ongegeneerd vrolijk van nummers als Can’t stop the feeling van Justin Timberlake of Don’t take away the music van Tavares. En als ik te lang achter mijn bureau gezeten heb dans ik mezelf even een paar minuten los. Zo kan ik er weer even tegenaan.

Hoe zet ik het dan in bij coaching?

Muziek associeert. Het is een veilige en laagdrempelige manier van communiceren. Het kan dienen als metafoor voor waar je mee zit of hoe je je voelt. Pas coachte ik iemand die steeds wat hij zei beredeneerde. Alles wat hij zei kwam uit zijn hoofd, en niet uit zijn hart. Het lukte hem niet om de overstap te maken naar wat hij voelde. Toen we het hadden over waar hij energie van kreeg en wat hem energie kostte (een vast onderdeel in mijn coachtraject), vroeg ik hem daar muziek bij te zoeken. Hij kwam met twee muziekfragmenten die dat voor hem duidelijk illustreerden. Al luisterend naar de muziek kon hij ineens wel vertellen waar de energie (of het gebrek er aan) voelbaar was in zijn lijf en wat het met hem deed. Bij hem bleek muziek de manier om verbinding te maken tussen zijn hoofd en zijn hart. En ook hij had (net als ik) meteen zijn eigen instrument om energie op te wekken: luisteren naar muziek die hem oppepte.

Het klinkt zo simpel. En dat is het ook! Wat doe jij met muziek? Heb jij de kracht van de juiste muziek op het juiste moment al ontdekt?

Meer inspiratie?

[cta id=’7004′]