Wanneer ben je een perfectionist?

De training Goed zoals je bent van @psychologiemagazine gaat onder andere over perfectionisme. Hierin wordt haarfijn het verschil uitgelegd tussen goed je best doen en perfectionisme. Bij het eerste ben je je eigen slavendrijver, en weet je op een bepaald punt dat dit het beste was wat je te geven had. Je doet het namelijk om iets te bereiken wat JIJ belangrijk vindt. Bij het tweede is het nooit goed genoeg, omdat je altijd blijft denken dat iemand anders meer van je verwacht dan dat je nu geeft. Het put uit, perfectionisme. Kost je bakken met energie.

Een van de coachees die ik begeleid tijdens deze training verwoordde het mooi: “Als je iets doet omdat je voor jezelf iets wilt bereiken, dan doe je je best. Doe je het om goedkeuring van een ander te krijgen, dan is het perfectionisme.” Zij heeft nu de eerste stap gemaakt om het verschil tussen die twee te kennen en te zien bij zichzelf.

Perfectionisme is een manier om je te beschermen tegen oordelen en kritiek. Om te voorkomen dat je gekwetst wordt. Lekker veilig. Maar het kan ook vermoeiend en eenzaam zijn. Jij bent zelf de enige die weet naar welke kant de balans uit slaat. Je lijf vertelt je daar ook van alles over. Geeft je bijvoorbeeld hoofdpijn, pijn in je buik of gespannen schouders. Heerlijk om dat te ontrafelen met mijn cliënten, zodat zij zich weer (werk)gelukkiger gaan voelen.