Op 19 augustus verscheen een artikel over wandelcoaching in de Schakel, waarin ik aan het woord kom over wandelcoaching. Hieronder de tekst van het artikel:

Wandelcoaching: in en met de natuur

Wandelcoaching: het wordt steeds populairder. Maar wat is het nu precies, en voor welke vragen kun je een wandelcoach inzetten? Aan het woord Babs Mouton, Verhalenvinder en wandelcoach in Barendrecht.

Wat is wandelcoaching?

Babs: “Wandelcoaching is een vorm van coaching, die plaatsvindt in de natuur. Daarbij zet ik de natuur ook actief in als instrument, bijvoorbeeld om een coachvraag te verduidelijken of te omschrijven hoe iemand zich voelt. Buiten zijn werkt rustgevend, hier worden je zintuigen letterlijk geprikkeld en komen je gevoelens en gedachten letterlijk in beweging. Het is laagdrempeliger. Fijn is ook dat je, doordat je naast elkaar loopt, elkaar niet steeds aan hoeft te kijken. Het is dus in en met de natuur.”

Voor welke vraagstukken kun je het inzetten?

“Voor letterlijk alle coachvragen is wandelcoaching geschikt. Met mijn cliënten gebruik ik het voor loopbaanvragen. Soms combineer ik dat met een online leeromgeving. Ik help mensen met vragen als wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, zodat ze concreter weten wat ze zoeken in een baan en hoe ze werkgelukkiger worden. Vaak komen mensen dan hun eigen belemmeringen tegen om hun huidige werk leuker te maken of op zoek te gaan naar werk dat beter bij hen past. Juist dan helpt buiten zijn goed: de natuur oordeelt niet en geeft altijd inspiratie.”

Waar wandel je?

“Dat hangt af van de coachvraag en de duur van de afspraak. Ik coach onder andere in de Zuidpolder, het Waalbos, de Rhoonse grienden en de Donckse velden, maar ook bijvoorbeeld in het Mastbos in Breda of het Zeister bos. Die laatste twee zet ik in voor coachafspraken van een halve of hele dag.”

Kun je altijd naar buiten?

“Alleen als er afgeraden wordt om naar buiten te gaan gaat de coaching niet door. Sneeuw, regen, warmte, in alle weersomstandigheden ga ik naar buiten. Sterker nog: hoe de coachee omgaat met het weer kan een link leggen met het coachvraagstuk”, zo besluit Babs Mouton.

Meer informatie en een gratis kennismakingsgesprek: www.verhalenvinder.com