loopbaanankerZeg het maar: waarom werk jij? Wat is jouw reden om ’s morgens je bed uit te gaan en naar je werk te gaan – ook al heb je te weinig geslapen, voel je je niet fit, heb je thuis nog van alles te doen of heb je een partner die veel geld verdient?

Iedereen heeft een unieke reden om te werken, en toch zijn al die unieke redenen onder te verdelen in diverse categorieën. De Amerikaanse managementadviseur Edgar Schein heeft na lang onderzoek acht loopbaanankers ‘ontdekt’. Loopbaanankers zijn jouw behoeften, waarden en de manier waarop jij naar je werk kijkt. In mijn woorden: de reden waarom jij doet wat je doet.

Dit zijn de loopbaanankers:

  1. Ergens goed in zijn: je wilt deskundig zijn in je vak: voor jou is de inhoud van je werk, je vakkennis, essentieel en wilt daarin doorgroeien.
  2. Invloed: je wilt graag degene zijn die beslissingen neemt: je bent verantwoordelijk voor het resultaat en maakt het verschil tussen flop en succes.
  3. Onafhankelijkheid: je doet graag dingen op je eigen manier, je eigen tempo, en bent graag onafhankelijk.
  4. Zekerheid: je werkt voor veiligheid, zekerheid en voorspelbaarheid. Je hebt graag een positie vanwege de stabiliteit en rust die het je geeft.
  5. Creativiteit: je hebt het talent en de motivatie voor het bedenken van nieuwe producten, organisaties of diensten. Je vindt eigen kracht en economisch succes belangrijk.
  6. Dienstverlening/toewijding: je vindt het belangrijk dat je door je werk fundamentele waarden kunt realiseren en beïnvloeden. Je draagt bij aan het verbeteren van de wereld in welke vorm dan ook.
  7. Uitdaging: je maakt van alles een spel om jezelf steeds (verder) uit te dagen. Jij lost graag onoplosbare problemen op en ziet in alles een uitdaging die je graag aangaat.
  8. Balans: je wilt je werk en je levensstijl zoveel mogelijk op elkaar aanpassen en afstemmen. Denk aan een gezin, mantelzorg, intensief sporten, et cetera.

Welk anker is op jou (het meeste) van toepassing? Waarom doe jij wat je doet en waar blijkt dat uit? Welke keuzes heb je in je loopbaan gemaakt die juist wel of juist niet gebaseerd waren op wat jij echt belangrijk vindt?

Ben jij op een punt in je loopbaan dat je vast lijkt te zitten, focus mist en even niet weet welke kant je op wilt? Ik kan je helpen die focus (terug) te vinden. Ik kan je helpen met individuele coaching of met een training.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]