Dit is de titel van een boek van Lisette Thooft en Mieke Bouma dat ik net geleend heb in de bieb. Fascinerende titel niet? Waarom de heks in de oven verdween. Beelden van Hans en Grietje komen nu bij me op. Ik weet wel DAT de heks in de oven verdween toen, maar niet WAAROM. Ik heb het me ook nooit afgevraagd. De heks verdween gewoon in de oven. Dat hoorde bij het verhaaltje. Punt.

Ook met Sinterklaas heb ik me nooit afgevraagd waarom er kadootjes in huis lagen terwijl wij geen schoorsteen hadden. Hoe Sint en Piet dat toch voor elkaar kregen: álle kinderen in Nederland tegelijk kadootjes bezorgen op dezelfde avond. Want Bol.com was er toen nog niet.

Ik heb wat er verteld werd heel lang aangenomen als DE waarheid, en me niet de waarom vraag gesteld. Pas toen ik dat bewust leerde ging er een hele nieuwe wereld voor me open.  Waarom kreeg ik van bepaalde activiteiten energie en van andere helemaal niet, waarom had ik voor een studie gekozen, waarom reageer ik fel als iemand voordringt bij de bakker, waarom gebeuren dingen volgens een bepaald patroon, waarom…. Met de waarom vraag heb ik mezelf en de wereld om me heen beter leren kennen. Blijf ik nieuwsgierig en verwonderd over alles wat er gebeurt. Als een kind. En kan ik ook beter reageren op situaties waarvan ik uit balans raak.

He goed ben jij in jezelf waarom vragen stellen? En weet jij waarom de heks in de oven verdween? Ik ga het boek lezen, dan heb ik in elk geval antwoord op de laatste vraag. En als je hulp wilt bij het stellen van waarom-vragen, waarom schakel je mij dan niet in?

 

Over Babs Mouton

Ik ben coach en verhalenvinder. Ik coach mensen met vragen als: hoe bewaak ik mijn grenzen, hoe ontdek ik wat ik écht wil met mijn leven en hoe stop ik met gedragspatronen die me belemmeren. Daarnaast organiseer ik workshops op het gebied van loopbaanontwikkeling, zelfbewustzijn, assertiviteit en feedback, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Ik ben schrijfster van het gratis e-book Worden wie je bent. Hierin staan de zeven meest voorkomende overtuigingen uit je jeugd die je geholpen hebben maar je nu flink in de weg kunnen zitten. Afgelopen voorjaar publiceerde ik ook een checklist met tips om te worden wie je bent.

 

(foto van site van Bol.com)

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]