Ze kwam bij me voor coaching omdat ze zich vaak liet ondersneeuwen. Zowel in persoonlijke gesprekken als in groepen liet ze zich wel horen, maar liet ze haar oren hangen naar wat de ander wilde. En daar was ze klaar mee! Ze wilde haar gevoel volgen, ruimte vragen voor haar mening en toch aardig gevonden worden.
Hebbes! Het woordje ’toch’. In haar ogen kon het namelijk niet zo zijn dat je uitkwam voor wat je vond of wilde EN dat mensen je aardig vonden. Ze was er stellig van overtuigd dat dat niet mogelijk was. Eerst zijn we eens gaan kijken hoe het voor haar overkwam als zij degene was tegen wie iemand anders zijn grenzen aangaf. Dat vond ze duidelijk, wel fijn eigenlijk. En zij vond diegene daarna echt niet minder aardig. Hoe kon dat nou: Omgekeerd was ze daar wel bang voor?! Ze snapte het zelf niet. Legde zichzelf een veel hogere lat op dan dat ze anderen deed. Dat besef deed al iets met haar.
Wat is het ergste dat je kan gebeuren als je je mening geeft? Dat ze me niet aardig vinden. En wat is daar erg aan? Ik wil graag dat ze me aardig vinden. Hoe komt het dat je graag aardig gevonden wil worden? Ik voel me niet fijn in conflictsituaties. Hoe komt dat? Ik vind het lastig om mijn houding te bepalen in situaties waar het spannend wordt, ik ontloop die liever.
En zo gingen we nog even door. Ik houd namelijk van doorvragen 😉 Bottomline bij deze dame: mag ik er zijn? Tel ik mee? Ben ik goed genoeg zoals ik ben?
We zijn met twee concrete voorbeelden gaan oefenen met hoe ze haar mening kon geven, haar grenzen kon aangeven. Afgelopen week vertelde ze me in een volgend gesprek dat het haar gelukt was in een voor haar lastige situatie uit te komen voor wat zij vond. Concreet ging het over een project waarin haar manager haar vroeg dit op te pakken op een bepaalde manier, terwijl zij het graag op een andere wijze wilde doen. Ze vertelde haar manager wat ze op haar hart had, en legde duidelijk uit wat voor haar de redenen waren om te willen kiezen voor haar manier. Resultaat: het werd geaccepteerd, haar manager vond haar niet minder aardig (gaf haar zelfs een compliment over haar overtuigingskracht), en ze was apetrots op zichzelf!
Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Wil jij ook worden wie je bent? Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com
Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.
[cta id=”7004″ vid=”0″]