Ik zei te weinig: tot hier en niet verder. Of ik zei: stop, en ga zelfs een stukje terug. Mijn grens is daaaaar terug. Grenzen zijn bij mij vaak vloeibaar (geweest). Er was altijd wel een reden waarom ik toch nog iets voor iemand anders deed ook al wilde ik het zelf niet, of waarom ik iemand geen tegengas gaf. En als ik eraan wilde werken zeiden mensen in mijn omgeving: jij werken aan assertiviteit?! Maar jij bent toch al heel assertief?
Een coachee had een zelfde soort situatie aan de hand. Ze wilde nu eindelijk eens af van het lieve meisje spelen en altijd maar meegaan in de stroom van andere mensen. Ze wilde leren haar grenzen te bepalen en te bewaken. Ik gaf haar vier tips hiervoor.
De eerste tip bij assertiever worden is: vraag jezelf af wat JIJ wil. Niet je man, je kinderen, je baas, je collega’s, je aardige buurvrouw, maar jij. Waar word jij blij van? Waarvan krijg jij energie?
De tweede tip is dan: leg wat jij wil naast de vraag die je krijgt. Jij wil een klus afmaken op je werk zodat je daarna tijd hebt met je partner, en een collega vraagt of je hem kunt helpen. Wat wil jij (het liefst)? Als je liever je collega helpt en jouw klus of het leuke avondje met je partner kunnen wachten is het prima. Als je je collega helpt omdat je geen nee durft te zeggen, hij jou ook altijd helpt in nood of omdat je graag aardig gevonden wil worden: denk nog eens aan wat JIJ wilt. Wat wil je echt?
De derde tip: zeg ronduit wat jij wilt. Dus als je je collega ter wille wil zijn maar je moet echt jouw eigen werk afmaken, zeg dat dan. Jij zou toch ook willen dat mensen eerlijk waren tegen jou?!
De vierde tip: wees blij met je besluit. Ga niet achteraf denken: wat onaardig dat ik mijn collega niet geholpen heb, of: wat vindt mijn partner ervan dat het avondje samen erbij inschiet. Je hebt je keuze gemaakt, geniet er dan ook van!
Wat was mijn rol als coach? Constant doorvragen: wat wil je nu eigenlijk diep in je hart? Teruggeven wat ik zie: je kijkt niet blij ondanks dat je iets hebt gekozen. Confronterende vragen stellen als: wie help je door te doen zoals je doet? Alles met het doel de coachee te leren zichzelf dit soort vragen te stellen. Want er komt echt een volgende keer, en dan wil je sterk in je schoenen staan en geoefend hebben je grenzen te herkennen en te bewaken. Tot hier en niet verder!
Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com
Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.
[cta id=”7004″ vid=”0″]