Ik moet de kinderen naar sport brengen, ik moet eten maken, ik moet boodschappen doen, ik moet de tuin doen, ik moet … (vul in naar eigen keuze). Moeten is dwang, riep ik vroeger altijd als mijn vader of moeder me opdroegen iets te doen. En als ze het dan aardig vroegen deed ik het alsnog. Omdat ik het wílde doen, en het niet meer zo voelde als moeten.

Ik wil de kinderen naar sport brengen, want anders moeten ze door het donker over een verlaten weg fietsen. Ik wil eten maken, want dan heeft mijn gezin weer brandstof voor school, sport en werk. Ik wil boodschappen doen, want anders heb ik niks in huis om dat avondeten mee te maken. En ik wil de tuin doen, zodat ik er meer van kan genieten.

Een klein verschil, 1 woord maar, maar een wereld van verschil. Het maakt dat het voelt of ik ergens bewust voor kies, in plaats van dat het me opgedrongen wordt. Het geeft me vrijheid om te doen wat ik moet/wil doen, en ook om het af en toe niet te doen – zonder me schuldig te voelen.

Wat moet jij allemaal van jezelf? Wil je dat ook? Laat op Facebook gerust een reactie achter 🙂

 

Ik heb 5 tips voor jou op een rij gezet om te worden wie je bent, en dit is tip 4: zeg ik wil in plaats van ik moet. Meer lezen? Download de gratis tips  via http://bit.ly/2nDDcur

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit.

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]