Blog denken voor een anderLees door als je wil stoppen met denken!

Ik heb het jaren gedaan: denken voor andere mensen. Ik wist als de beste wat iemand anders dacht, terwijl ik toch echt niet helderziend ben. Ik bleek er best vaak naast te zitten, en heb het mezelf van armoede afgeleerd.

Twee keer ben ik deze week iemand tegengekomen die voor anderen dacht. Nee, dat is niet waar: ik ben er veeeel meer tegengekomen, maar van deze twee wist ik het. De eerste keer was in een coachgesprek. Ik vroeg de coachee een voorbeeld te geven van een situatie waarin hij een rotgevoel had over zichzelf. Hij aarzelde. Zei toen: “Als ik dit voorbeeld geef, dan vind je het vast maar een futiliteit, en dan snap je denk ik niet dat ik me daar zo druk over kan maken.” “Zo, dus jij denkt VOOR mij?! Dat is knap, doe je dat wel vaker?” vroeg ik glimlachend. “Best vaak”, was het antwoord. Wat volgde was een goed gesprek over dat je best mocht denken dat iemand iets dacht, maar dat het reuze handig was om dat ook te toetsen. Van sommige gedachten over het denken van iemand anders kun je jezelf namelijk helemaal gek maken.

De tweede keer was in de privé sfeer. Iemands echtgenoot zou een rond getal bereiken, en er werd druk geregeld en georganiseerd voor een feest of een ander memorabel evenement. “Wat wil de jarige zelf eigenlijk?” vroeg ik blond. Daar had de organisator niet bij stilgestaan. Hij voelde de druk om ‘iets’ te organiseren, omdat hij dacht dat de jarige dat van hem verwachtte. Als je niet oppast heb je dan een feestje georganiseerd door iemand die zich verplicht voelde iets te doen voor iemand die zich verplicht voelt het leuk te vinden. Twee keer verloren energie. Stop dus met denken! (voor anderen…).

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder, coach en communicatieadviseur. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie en andere blogs op www.verhalenvinder.com

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]