blog-stok-achter-de-deur-6-okt-16

Wie is jouw stok achter de deur?

Ik volgde recent een training van een business coach, en werd flink gepord om allerlei dingen te doen. Te bedenken wat nu heel concreet mijn doelgroep is (jullie!), wat ik wil verdienen het komende jaar, hoe ik zorg voor meer klanten. Elke dag kreeg ik een opdracht die ik binnen een dag moest volbrengen, en dat was een flinke stok achter de deur. Ik kon me niet terugtrekken in mijn ‘veilige wereldje’, maar moest mezelf echt uitrekken. Na een korte aarzeling ging ik er vol voor, en kreeg ik heel veel energie ervan. En nieuwe gedachten. Keer op keer.

Dat geeft me weer de kracht om voor iemand anders zijn of haar stok achter de deur te zijn. Want daar komt coaching op neer: je confronteren, je porren waar je dat zelf soms liever niet doet, je in beweging krijgen, je stok achter de deur zijn. Een coachee benoemde dat pas nog zo. Ze worstelde al jaren met overtuigingen die haar klein hielden. En dat terwijl ze net een stap vooruit wilde maken op haar werk.

We hebben eerst onderzocht wat haar overtuigingen waren, waar ze vandaag kwamen en hoe ze haar in het verleden hebben geholpen. In haar geval ging het er om dat ze als kind had geleerd dat ze haar best moest doen. Het had haar haar schooltijd door geholpen, dat steeds maar doorzetten en bikkelen. Als ze maar hard werkte dan was het prima voor haar ouders. Maar nu met het verlangen naar een andere baan bleek haar gedachte ‘je best doen’ niet genoeg. Ze focuste niet op het resultaat maar op haar stinkende best doen. De coachee heeft haar overtuiging ‘doe je best’ kunnen ombuigen naar ‘ik bepaal mijn doel en ga er op af’. Ze kreeg de felbegeerde baan, en doordat ze precies wist wat haar doel was en daar haar inspanningen op richtte hield ze zelfs energie over.

Ik was haar stok achter de deur. Ik kan ook die van jou zijn 🙂

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder, coach en communicatieadviseur. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]