Ik kreeg de vraag: hoe doe je dat nu, speedcoachen aan de hand van je lievelingsboek? Degene die het vroeg woont niet in de buurt van Barendrecht, dus ik heb met haar telefonisch een speedcoachgesprek gevoerd. En wat was dat gaaf!!

Haar favoriete boek ging over een sterke vrouw, genaamd Rory, met veel kracht, eigengereidheid en een duidelijke eigen koers. Mijn gesprekspartner trok een parallel tussen zichzelf en Rory, en zag veel overeenkomsten. Drijfveren als vrijheid, verantwoordelijkheid, onafhankelijkheid en rechtvaardigheid kwamen naar boven.

Op mijn vraag wat ze meer van Rory zou willen hebben antwoordde ze: minder pleasen, beter mijn eigen grenzen stellen. Samen hebben we vervolgens onderzocht wat nu bij haar de verhouding was tussen de sterke vrouw enerzijds, en het pleasen anderzijds. Ze kwam op een verhouding 2/3 – 1/3, terwijl ze dat liever fifty fifty zou willen hebben.

Wat zou Rory doen, vroeg ik vervolgens. De antwoorden kwamen er spontaan uit. Ze wist een eerste stap te bedenken, en ik (we zaten aan de telefoon) hoorde haar stem krachtiger worden.

Toen zat de tijd er op. Maar wat een inzichten! En dat allemaal van 15 minuten praten over je favoriete boek.

Op 16 en 23 mei ga ik met twee andere coaches speedcoachen in de bibliotheek van Barendrecht c.q. Zwijndrecht. Klik hier voor het Facebook live filmpje dat ik ervan maakte.