wolf pursues the girl. the fairy tale " Red Riding Hood"

Een ondernemer op weg naar zijn doel

Roodkapje is op weg naar haar zieke oma om haar het mandje te brengen dat haar moeder had gevuld. Onderweg naar haar grootmoeder ziet ze mooie bloemen staan en besluit die te gaan plukken. Ze wijkt wat af van het pad, keert weer terug, plukt nog meer bloemen en voor ze het weet is ze verdwaald. Bekende kost.

In ondernemersland gaat het ook wel eens zo. De beginnende ondernemer tegenover me houdt een gloedvol betoog over hoe hij de zaken gaat aanpakken. Waar hij zich op gaat focussen, wat zijn acties zijn. Voor een coach een perfecte klant: hij weet wat hij wil, en hij neemt de verantwoordelijkheid. Hij bedenkt met hulp zijn eigen stappen en start met de uitvoering.

So far so good: onderweg naar oma met het mandje. Tot ik hem een tekeningetje laat zien van wat hij tijdens de vorige sessie gemaakt heeft over zijn doel, zijn doelgroepen en zijn plannen. En vraag of hem iets opvalt. Wat dan? Hij kijkt me met grote ogen aan. Tijdens het vorige gesprek heeft hij ook met veel enthousiasme gepraat over zijn plannen, en voor een deel komen ze overeen. De voornaamste actie die hij nu echter bedacht heeft als eerste stap brengt hem niet naar het uiteindelijke doel dat hij voor ogen heeft. Hij gaat nog wel met het mandje naar oma, maar begint eerst een bloemenwinkel (beetje overdrijven mag toch?!).

Is zijn doel gewijzigd? Volgens hem niet. Oma en mandje. Hoe komt het dan dat zijn eerste stap hem juist wat van zijn doel vandaan leidt? Na even nadenken snapt hij wat ik bedoel, en ziet het zelf ook. Dan begint de zoektocht naar het waarom van die stap. Dat kunnen vele redenen zijn zoals toch eigenlijk iets anders willen bereiken, angst om het te willen, vul zelf maar in.

Deze ondernemer gaat het met mijn hulp inderdaad zelf invullen. Na enig gepuzzel samen komt hij tot de conclusie dat een deel van de doelen van de vorige keer voor hem voor nu te hoog gegrepen zijn. Hij heeft er (nog) geen goed gevoel bij, en heeft het nodig om eerst een ‘bodempje te leggen’ voor hij verder kan gaan.

Hij is zich nu bewust van een paar dingen: hij weet wat zijn ultieme doel is (mandje bij oma), hij weet dat hij het nodig heeft dat in een iets langzamer tempo op te bouwen dan hij eerst van plan was (als in: onderweg een boterham eten op een bankje), en hij weet dat zijn eerste stap een kleine omweg is (bloemen plukken langs de kant van de weg). En, niet onbelangrijk: weten is één ding, maar hij voelt dat het zo goed is.

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder, coach en communicatieadviseur. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie en andere blogs op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder Je krijgt mijn blogs dan automatisch elke week op je tijdlijn.