telefoon oudJe moet dit, je moet dat. Een mens moet veel in zijn leven. Is het niet van iemand anders, dan wel van zichzelf. Moeten vervangen door willen is dan een prima oefening.

Maar wat als je in de stand zit: ik had gemoeten? Ik had mijn vrienden meer aandacht moeten geven, ik had die klant na moeten bellen, ik had dat werk af moeten maken….

Had gemoeten vind ik de overtreffende trap van moeten. Bij moeten kun je nog switchen naar willen of naar niet doen. Daar zit je zelf nog achter het stuur. Bij had gemoeten is er spijt. Spijt over iets dat je niet gedaan hebt. En wel had willen of moeten doen. Kans om dat te veranderen: 0%.

Kans om er iets positiefs mee te doen: 100%. Ten eerste: bedenken hoe je het de volgende keer anders kan aanpakken. Zodat je wel je vrienden ziet, de klant belt, het werk afmaakt. Je leert er dus van. En ten tweede: door het daarna los te laten. Al dat getob over wat had gemoeten verpest een moment waarin je wel de dingen kan doen zoals je ze zou willen doen. En dat zou je toch ‘moeten’ willen J.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]