blog-onvervulde-verlangensIedereen heeft ze: onvervulde verlangens. Een reis maken door Zuid-Amerika, je droomhuis aanschaffen, een zwarte Porsche kopen, een cursus wijnproeven gaan volgen. Dromen die je al dan niet om gaat zetten in daden. En dromen is heerlijk. Er vloeit geen bloed uit als deze verlangens niet worden vervuld.

Lastiger is als het gaan om verlangens als waardering, erkenning, vertrouwen. Behoeftes die je hebt, en waarvan het gebrek er aan je goed in de weg kan zitten. Het doet je pijn. Pijn die je vervolgens niet wil laten zien, zodat je gedrag gaat vertonen om die pijn te maskeren. Je wordt bijvoorbeeld vlak, bot, afstandelijk, conflictvermijdend, noem het maar op.

Gevolg: de behoeftes die je hebt blijven onvervuld. Je wordt niet gewaardeerd, erkend of krijgt geen vertrouwen. Je pijn blijft, wordt misschien nog erger. Je reactie hierop wordt nog feller, je krijgt nog minder wat je eigenlijk wil, en de cirkel is rond.

Hoe kom je hier nu uit? Kijk eens hoe je je zou gedragen als je je prima voelde. Hoe zou je dan zijn? Bijvoorbeeld betrokken, toegewijd, sociaal. Pas dat eens toe in situaties waarin je behoefte niet wordt vervuld. Dat lijkt heel gek: je doet precies het tegenovergestelde van wat je zou willen doen. Maar dat gedrag hielp niet, weet je nog?

Een van mijn coachees ging hiermee aan de slag, en haalde verbluffende resultaten. Ze kreeg ineens in de gaten dat inderdaad het tegenovergestelde doen de sleutel was tot het verkrijgen van wat ze wilde. En na een tijdje oefenen voelde het natuurlijk aan in plaats van als een kunstje. Haar verlangens werden vervuld.

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]