Thuis werken in plaats van bij en met andere mensen. Prima (voor zolang het nodig is). Online overleggen, prima. Maar online coachen? Afgelopen week heb ik noodgedwongen coachgesprekken gevoerd per telefoon en via beeldbellen, en inmiddels kan ik zeggen: prima!

Ik was er sceptisch over. Ik houd van dynamische oefeningen, en van zintuiglijk oppikken wat mensen wel en vaak juist niet zeggen. Nou, die dynamische oefeningen heb ik maar even in de koelkast gezet. Maar met je zintuigen signalen oppikken van de ander, dat deel heeft me positief verrast. Het begon al bij een klant die ik telefonisch coachte. Omdat ik me 100% op de stem kon concentreren hoorde ik tijdens het gesprek dingen die me anders minder (snel) zouden zijn opgevallen. Hierbi j scheelde het wel dat dit iemand was die ik ook ‘live’ ken. Bij het beeldbellen kon ik me heel erg concentreren op zowel geluid als beeld, en merkte ik dat je emoties ook op die manier goed mee kunt krijgen. Je kan geen tissues aanreiken maar het gevoel van de ander wel signaleren. Beter dan ik had verwacht. En de resultaten van de gesprekken waren van dezelfde kwaliteit als wanneer het live zou zijn geweest.

Zolang het nodig is blijf ik met coachees (video)bellen. En daarna? Liever toch weer persoonlijk, eventueel afgewisseld met online. Want online werkt (wel)! Hoe vergaat het jou met online coachen, vergaderen en digitaal knuffelen?