Omrijden of in de file staan?
Het is einde van de middag en ik kom terug van een training die ik heb gegeven. Ik ben tevreden over het resultaat, en voel nu al zittend dat ik moe ben. Wil naar huis, mijn joggingbroek aan en op de bank liggen met een boek en een kop thee. Of een wijntje.

Helaas! Er staan dikke files door het hele land, en op mijn traject lijkt het zelfs één grote file te zijn. Ik heb minstens een uur extra reistijd. Zucht. Zal ik omrijden? vraag ik mezelf. Nee joh, heeft geen zin, ik blijf in de file, antwoord ik. Intussen zoek ik naar een fijne radiozender waarmee ik de tijd doorkom. En ik bel een vriendin, maar die zit thuis in de spits en heeft helaas geen gelegenheid mijn tijd te doden. Ok, wat nu?

Zal ik omrijden, hoor ik mezelf nog een keer vragen aan mezelf. Ik had allang alternatieve routes bedacht (en weer verworpen), er zijn weinig wegen in Nederland waar ik geen binnendoor weggetjes ken. Zal ik omrijden is ook niet de beste vraag die ik mezelf kan stellen. De vraag die ik mezelf zou moeten stellen is de volgende: ben ik bereid de file uit te zitten en gewoon rustig te wachten, of wil ik mijn lot proberen te beïnvloeden door een andere route te proberen?
De ene keer ben ik in de stemming voor aansluiten in de rij, meezingen met de radio en rustig wachten. De andere keer zing ik nog steeds met de radio mee, en daag ik mezelf intussen uit een snellere route te vinden naar mijn boek, mijn joggingbroek, mijn bank en dat wijntje..eh, kopje thee.

In het eerste geval ben ik in controle. Ik blijf kalm, laat mijn humeur niet wegknagen door zoiets als een file. Ik het tweede geval ben ik ook in controle: ik kies bewust voor actie met het risico dat ik bank, boek, broek en thee later bereik dan wanneer ik in de file blijf staan. Maar er gebeurt tenminste iets.

De overeenkomst: ik kies bewust. Uit overtuiging. Na checken bij mezelf van wat ik nu nodig heb: de traagheid van de file of de spanning van het omrijden.

Mensen die ik coach zie ik ook ‘omrijden’ of ‘in de file staan’. In hun niet (meer) zo uitdagende baan blijven en daar het beste van maken of heel hard proberen op een andere manier weer werkgeluk te krijgen. Ik help hen de vraag bewust te stellen aan zichzelf, hun motieven boven tafel te krijgen en er in beide situaties het maximale uit te halen. Met hetzelfde doel: thuiskomen (in je werk).

Wat doe jij, in de file staan of omrijden?