De slogan van een telefoonbedrijf is: ‘niet omdat het moet maar omdat het kan.’ Bij een training heb ik het tegenovergestelde meegemaakt. Ik volgde samen met een aantal andere mensen een training met de titel ‘overtuigend presenteren’. Om en om moesten we onze vaardigheden op het gebied van presenteren laten zien. Bij de eerste oefening ging het nog prima, omdat we nog niet geleerd hadden hoe het beter/mooier/vul maar in kon. Vrij en blij maakten we alle beginnersfouten die je maar kunt bedenken.

Bij de tweede oefening werd het al lastiger. We wisten wat we nog niet konden en wilden het heel graag wel kunnen. Ben ik nog te volgen?! Toen een medecursist aan de beurt was verzuchtte ze: ‘ik ga dit doen, niet omdat het kan maar omdat het moet.’ Bijzonder: ze zat er uit vrije wil, wilde iets leren, en worstelde er enorm mee. Het voelde als straf zei ze. En haar energieniveau was laag.

Na een (overigens zeer geslaagde) presentatie was ze opgelucht en trots op zichzelf. Ze had het ‘m toch maar geflikt! Haar energiepeil schoot door het dak.

Heel vaak is het natuurlijk zo dat iemand verandert omdat het ‘moet’. Omdat het zo echt niet langer gaat, je leven er door stagneert, je energie op raakt. Maar denk niet aan het ‘moeten’ maar aan de kick die het geeft als je doorzet. Aan dat allesoverweldigdende gevoel van trots op jezelf. Niet omdat het moet maar omdat het kan 😉

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je maandelijks mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]