Mijn coachee had het er moeilijk mee. Vond dat ze per definitie lief en aardig moest zijn – ook al deed ze zichzelf daarmee tekort. Net ervoor had ze richting haar werkgever iets gedaan wat ze niet niet aardig vond van zichzelf. Concreet: ze had zich ziek gemeld vanwege de werksfeer. Maar wel gekozen voor zichzelf. Niet dat ze daar blij van werd.

Even ontrafelen dan maar. Hoe kwam het dat zich ziek melden niet goed voelde? Ze wilde graag de nette weg bewandelen om zaken op te lossen, maar dat lukte haar niet. Ziek melden was voor nu de enige optie. Haar waarde enerzijds: net zakendoen. Haar waarde anderzijds: voor zichzelf kiezen. Wat weegt het zwaarst?

In dit geval: kiezen voor zichzelf. De steen op haar maag ging weg. Ze was voor nu eventjes opgelucht. En toch zat ze ermee. Ze was niet ‘lief’ geweest, en dat woog nauwelijks op tegen voor zichzelf kiezen. Het gewicht dat hing aan ‘netjes zakendoen’ was haast net zo zwaar als het gewicht aan ‘kiezen voor mezelf’.

Hoe los je dit soort dilemma’s nu op? Mijn coachee vond dat ze, door assertief te zijn, haar werkgever in de steek liet. Het alternatief is echter jezelf in de steek laten. Dat voelt nog slechter. Kies dus wat voor jou het best/minst slecht voelt, en neem het vervelende gevoel dat een nare keuze nu eenmaal met zich meebrengt op de koop toe. Soms móet je kiezen. Dat doet zeer. Maar dan heb je wel de regie gehouden. En daar mag je heel trots op zijn!

Wil je meer regie hebben op jouw toekomst, kom dan naar de workshop Vind je eigen verhaal die ik organiseer samen met Annette Barel. Tijdens deze workshop ontdek je wat jouw kwaliteiten zijn die je in kunt zetten in lastige situaties. Schrijf je je eigen toekomst. Geef je een boost aan je zelfvertrouwen. Meer informatie en inschrijven klik hier.

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]