Ze vertelde me met droge ogen dat ze nergens goed in was. De vrouw die voor me zat was managementassistente, teammanager bij de hockey, moeder van drie kinderen en mantelzorger voor haar invalide broer. Haar zelfvertrouwen was niet zo groot. Wat nu als een overduidelijke parel vindt dat ze een ‘gewone’ steen is?

Wie in jou zegt dat jij nergens goed in bent? Wat is je overtuiging? Ze bleek opgegroeid te zijn met de waarde: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Zoals velen van ons, waaronder ikzelf. Dat kan een leuke dooddoener zijn voor alles waar je enthousiast over bent. Dat is toch heel gewoon? Vervolgens hadden we een heel gesprek over wat ze vroeger als kind leuk vond om te doen, en waar ze energie van kreeg. Dat was een mooie lijst van zustertje spelen, de buurtbraderie organiseren, uit wandelen met haar oma en knutselen. Wat doe je daar nu nog van? En geeft het je nog energie? De parallel met de meeste van haar huidige taken was makkelijk te trekken.

Kan iedereen wat jij doet? Tuurlijk! Waarom doen ze het dan niet? Misschien omdat ze er toch niet zo goed in zijn, zei ze na een korte stilte. Zeggen mensen wel eens iets over wat jij doet en hoe je dat doet? Ik krijg wel eens te horen dat ze het bij het hockeyteam van mijn zoon zo fijn vinden dat ik alles zo goed regel. Met Moederdag kreeg ik van mijn lieverds een kaart met de tekst dat de wereld met mij mooier is. En zo kon ze na even nadenken nog wat voorbeelden opsommen. Ik zag haar groeien. Wat zij deed vond ze zo normaal. Terwijl een ander het haar niet na zou doen.

Het terugdenken aan wat ze vroeger leuk vond had bij haar iets losgemaakt. Knutselen deed ze al heel lang niet meer: haar zoons waren meer buitenspeelkinderen en inmiddels de knutselleeftijd voorbij. Ze besloot haar oude hobby weer eens op te pakken. Ze boorde daarmee een hele nieuwe creativiteitsstroom in zichzelf aan. En kreeg nog meer zelfvertrouwen. Een steen werd een parel.

 

Over Babs Mouton

Ik ben Babs Mouton, coach en verhalenvinder. Ik  organiseer workshops en trainingen op het gebied van zelfontplooiing, loopbaanontwikkeling en teambuilding voor bedrijven en particulieren. Daarnaast coach ik mensen met vragen als: hoe bewaak ik mijn grenzen, hoe ontdek ik wat ik écht wil met mijn leven en hoe stop ik met gedragspatronen die me belemmeren. Ook coach ik (startende) ondernemers. Ik ben tevens schrijfster van het gratis e-book Worden wie je bent.

 

[cta id=’7004′]