Nee, dit is niet mijn laatste blog. Ik heb het over de Netflix serie The Crown. Nadat ik als een van de laatste volwassenen in Nederland onder (behoorlijke) druk van mijn gezin ‘aan de Netflix’ was geraakt, ben ik pas na een paar weken gestart met kijken. In dit geval naar de serie The Crown, de serie over de eerste jaren van Elizabeth als koningin van Groot-Brittannië. Ik ben nu bij seizoen 2, aflevering 9. Er zijn maar twee seizoenen gemaakt, met ieder tien afleveringen. Ik nader dus het einde, en dat wil ik niet. Als ik die laatste aflevering eenmaal gekeken heb, dan is het klaar met Elizabeth (of Lillibet, zoals Philip haar noemt).

Ik ben gaan kijken omdat veel mensen zeiden dat dit een goeie serie was. Ik heb niet zoveel op met Elizabeth. Ik vind haar een bemoeizuchtige en starre vrouw, die vooral de pret bederft voor veel mensen om haar heen. Maar door het kijken naar The Crown kreeg ik meer begrip voor haar. Ik ging zelfs een beetje van haar houden, en ook van haar wel heeeel erg bekakte Engelse uitspraak. Begreep haar keuzes, hoe moeilijk die soms ook waren.

Haar vader vond het maar niks, koning zijn. Verplicht nummer, omdat zijn broer er geen zin in had. Toen haar vader eerder doodging dan voorzien moest Elizabeth al jong koningin worden. En met zo’n baan kun je (op haar oom na) niet van loopbaan veranderen. Dat weet je van tevoren. Het is een roeping van God, aldus de serie. En Elizabeth neemt dat heel serieus. Je ziet dat het haar missie wordt (ze groeit er in) om een goede koningin te zijn en zich optimaal in te zetten voor haar land. Met een doorzettingsvermogen én reflectievermogen van hier tot heel ver in het Gemenebest.

Elke aflevering weer overwint ze zichzelf, groeit ze, verkent ze een onbekende kant van zichzelf. Zo kun je je baan ook invullen. Ik leer ervan. Ik geniet ervan, tot de laatste minuut. Die wat mij betreft dus nog even duurt.

Elizabeth is al heel lang koningin. Over werkgeluk gesproken. Ik denk dat ook zij denkt: mijn laatste… (in dit geval baan), ik stel het opgeven ervan zo lang mogelijk uit… lijken we toch een beetje op elkaar…

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]