Als je een andere baan zoekt, of aan het kijken bent of je je huidige baan passender kan maken, dan helpt het als je jezelf goed kent. Of de tijd neemt om jezelf beter te leren kennen. Wat ook heel belangrijk is, is weten waar je goed in bent. Wat zijn zaken waarvoor mensen jou complimenten geven, die je goed afgaan en waar je blij van wordt (dat laatste is niet onbelangrijk ;)).

Je talenten dus. Als je die op een rijtje zet, dan komt er een beeld uit van wie je bent en waar je je geld mee kunt verdienen. Waarin je je kunt onderscheiden. En waar je je eventueel nog verder in kunt bekwamen.

Om het voor jou makkelijker te maken: je kunt je talenten grofweg in vijf categorieën verdelen. Dit zijn ze:

  1. Je vakkennis
  2. Je eigenheid als persoon
  3. Hoe je omgaat met andere mensen
  4. De koppeling maken tussen wat jij kunt leveren en wat de ander nodig heeft
  5. Je commerciële vaardigheden.

Vakkennis

Dat is een duidelijke: hoeveel verstand heb jij van het vakgebied waarin je je begeeft? En hoe nodig is het? Als advocaat moet je rechten hebben gestudeerd, maar als  projectleider duurzaamheid bij een woningbouwvereniging zijn de opleidingseisen veel minder eenduidig. Veel wegen leiden hier naar Rome.

Eigenheid

Wat je ook doet, je neemt altijd jezelf mee. Zet je ongeduld dus in als iets positiefs als energie en drive, je neiging tot opruimen als vaardigheid om orde te scheppen in chaos en je flexibiliteit als een voordeel in een snel veranderende omgeving.

Omgaan met andere mensen

Hoe servicegericht ben je, hoe snel maak je echt contact met andere mensen, hoe goed ben je in het bouwen van relaties, daar gaan dit soort talenten over.

Leveren versus nodig hebben

Dit zijn talenten als je inleven in de business van je (interne of externe) klant, het kunnen overdragen van kennis en goed adviseren. Wat heeft de ander nodig en wat kun jij daarin bijdragen?

Commerciële vaardigheden

Hoe goed ben je op de hoogte van wat er speelt in de markt, hoe jouw organisatie zich onderscheidt en hoe je (jezelf) verkoopt, dat zijn commerciële vaardigheden.

In welke categorie scoor jij (het meeste)? Je kunt je talenten ontdekken door zelf deze categorieën af te lopen. Je kunt ook mensen in je omgeving vragen je te helpen om je talenten/eigenschappen te benoemen. Zo krijg je steeds duidelijker wie jij bent en wat je kunt, en kun je jezelf verkopen als ‘merk’.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]