‘Wat heb je een leuk jurkje aan’. ‘Oh, die is al van vorig jaar.’ Wat heb je een mooie website.’ ‘Ik moet nog veel aanpassen, want ik heb geen verstand van technische dingen.’Ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, ik weet het niet (meer), mijn collega is hier veel beter in, ik zie er niet uit, wie zit er nu op mij te wachten, ik doe het ook altijd fout…’

Gefeliciteerd! Je hebt een sterke interne criticus in je! Die behoedt je voor stomme dingen, zorgt dat je eerst denkt en dan doet en is fijn om in je team te hebben. In je team, dus het is niet de bedoeling dat hij (bij mij is het een hij, maar bij jou misschien een zij of een heel koor) in zijn eentje het hele team is. Met andere woorden: het is fijn als er in jouw hoofd ook ruimte is voor andere smaken zoals: goed gedaan, ik ben trots op je, of: dit kan ik.

Als je interne criticus in goed gezelschap is van positieve, realistische, dappere en relativerende smaken gaat het goed. Maar als je hem teveel ruimte geeft kun je er behoorlijk last van hebben. Want met zo’n ‘vriend’ heb je geen vijanden nodig! Niemand kan jou zo goed afkraken als jijzelf, omdat jij al je fouten en tekortkomingen kent.

Maar ken je ook je talenten, de unieke dingen die jou jou maken en waarom je familie en vrienden bij jou willen zijn, je gedrevenheid? Of heeft de interne criticus die heel klein gemaakt? Die interne criticus, dat ben je zelf. Dus jij heb ook de mogelijkheid die criticus een toontje lager te laten zingen. Wat vindt je interne criticus hiervan? ‘Bij anderen lukt dat, maar mij lukt dat niet’?

Ik kan je hierbij helpen. Samen maken we van jouw interne criticus een bandlid in plaats van een solozanger. Zodat zowel hij (of zij) als jij beter tot je recht komen.

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]