Ik weet niet hoe het met jouw mailbox is, maar die van mij wordt al een aantal dagen gespamd met berichten over Black Friday. Aanbiedingen, nog meer koopjes, allemaal om mij ertoe te bewegen om vooral te kopen. En vooral vandaag: profiteer nog tot 23.59 uur van….

Weet je wat er bij mij dan gebeurt? Ik word nogal dwars. Ga dan juíst niks kopen (los van dat ik niks heb met kopen om het kopen). Dat dwarse, dat heeft me in het verleden zowel veel gebracht als gekost. Zo ging mijn hele klas destijds naar de film Grease in de bios, en was dat voor mij een reden om níet te gaan. Ik ben niet meegegaan naar een supergave nachtzwempartij omdat ik ruzie had met mijn toenmalige vriendje (hij ging wel mee en ik bleef pruilend thuis omdat ik zoooo boos was op hem). Ik ben gestart als coach, terwijl mijn hele omgeving riep (en soms nog steeds roept) dat ‘half Nederland de andere helft coacht’. En ik ben ooit aan een baan begonnen omdat ik dacht dat dat was wat ik wilde – om er vervolgens langer dan goed voor me was in te blijven hangen. Iets met niet op willen geven. Gebracht en gekost dus.

Dat dwarse en eigenwijze, dat zit er bij mij nog steeds in. Soms handig en soms helemaal niet. Inmiddels heb ik geleerd het zodanig te ‘polijsten’ dat het me niet meer belemmert. Sterker nog, tegenwoordig word ik voor opdrachten gevraagd omdát ik eigenwijs ben. Want dat levert wel coachgesprekken en trainingen op die net even anders zijn – en daardoor megaeffectief.

Hoe zet jij jouw specifieke eigenschappen in ten voordele van jezelf? (Hoe) laat jij je talenten als eigenwijs, flexibel, dienstverlenend of perfectionistisch VOOR je werken in plaats van TEGEN je?

[cta id=”7004″ vid=”0″]