“De wereld is in transformatie naar een volgende stap in de beschaving.” Zo begon trendwatcher Ruud Veltenaar zijn verhaal afgelopen dinsdag bij een netwerkbijeenkomst die ik bijwoonde.  Hij deed nog meer stevige uitspraken: “er komt een transitie van ego naar eco”, “niets is zeker in dit leven, we hebben alleen illusionaire zekerheden” en “doing well is een resultante van doing good.” Ruud zet mensen aan het denken over hun eigen toekomst in een snel veranderende wereld. Deze veranderingen gaan veel sneller dan een jaar of tien geleden, en daar moeten we op voorbereid zijn.

Ik kan me bijvoorbeeld de tijd van vóór de mobiele telefoon nog herinneren, maar me er nu niks meer bij voorstellen. Je wordt geacht alles te doen met je telefoon, van inloggen op je werk tot betalen tot televisie kijken tot yogalessen volgen. Ik word hem wel eens beu, maar bij mijn kinderen zit dat ding vastgegroeid aan hun lijf. Die weten niet beter dan dat mobiele telefoons bestaan en je er eindeloos veel mee kan. Er zullen vast veel mogelijkheden met je telefoon zijn waar ik geen weet van heb – of zelfs maar wil hebben. Maar achterblijven is geen optie. En de telefoon is maar 1 ontwikkeling, dan heb ik het nog niet over robotisering en vergaande digitalisering.

Van veranderingen kun je als mens heel onrustig worden, en onzeker. Je illusionaire zekerheden, zoals Ruud Veltenaar  ze noemde, worden steeds illusionairder. Steeds minder tastbaar. Want je moet continu schakelen tussen technieken, situaties en veranderende behoeften. Bestaat jouw beroep nog wel over een paar jaar, of het bedrijf of de organisatie van je werkgever in deze vorm? Dus dan komt het er op neer te weten wat jouw talenten en kwaliteiten zijn, zodat je ze altijd en overal in kunt zetten. Dat geeft rust! En met die rust heb je minder behoefte aan wat voor zekerheid dan ook: jij rekent op wat jij de wereld te bieden hebt.

Hoe ziet jouw toekomst er uit? Ga je het op je af laten komen, of ga je de regie pakken? Zodat je voorbereid bent op wat de toekomst dan ook mag brengen? Ik help je daar graag bij met gerichte coaching.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]