Een van mijn (5) focuspunten is mezelf blijven ontwikkelen. Zo was ik pas bij een training die ging over veerkracht en veranderingen. Ik heb ontdekt dat mijn manier van omgaan met (grote en niet door mijzelf gekozen) veranderingen als volgt is:

Stap 1: Ik negeer, zo lang mogelijk.

Stap 2: Als dat echt niet meer kan (en geloof me, die grens ligt soms heel ver) ga ik over tot actie: wat kan IK doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan?

Stap 3: ik laat los en accepteer.

Corona is daar een mooi voorbeeld van. Hoe lang ik wel niet heb lopen worstelen met het ‘contact-verbod’, het is haast hilarisch. Daardoor was ik wel chronisch moe. Negeren kost namelijk een hele berg energie ;( Hoe los ik dat dan op?

Nou, door (als) een zonnebloem te zijn! Ik richt me op waar energie zit, waar mensen vooruit willen, waar de positiviteit overheerst. En ik draai me af van negativiteit, zeuren, klagen zonder regie te pakken. Zo draai ik de hele dag mee, als een zonnebloem naar de zon. Daar word je ook moe van, maar anders moe. De zonnebloem metafoor gebruik ik ook bij cliënten die ergens energie vandaan moeten halen om werkgelukkiger te worden. Ze hebben behoefte aan ruimte om te gaan voor de klussen waar ze wel blij van worden, en eventueel om een andere baan te zoeken. Door zich te richten op wat wel goed gaat worden ze positiever en zien ze meer kansen voorbij komen op werk dat echt bij hen past.