Tolerantie is een mooie eigenschap. Het zorgt ervoor dat er geen vechtpartijen langs de lijn bij het voetbal zijn, dat niemand gesneden wordt in het verkeer en dat alle bevolkingsgroepen vredig samen leven. En dat je dan denkt: Hoe erg is het allemaal, moet ik me nu hier echt druk om maken? Zo vlak voor Kerst is dat een onderwerp dat heel actueel is, in het licht van de kerstgedachte.

Tolerantie heeft ook een schaduwkant, en die ken je vast ook wel. Ik wel in elk geval. Het kan je groei in de weg staan. Mijn businesscoach vroeg mij op te schrijven wat ik tolereer van anderen als het gaat om mijn bedrijf. Ik kon er zo maar drie opschrijven. Ik maak wel eens afspraken voor coachgesprekken op tijden die ik heb gereserveerd voor mijn gezin. Mijn workshop Worden wie je bent van 24 januari is nog niet volgeboekt, en ik heb nog geen extra actie ondernomen om ervoor te zorgen dat het wel gebeurt. En als een coachee geen reflectieverslag maakt van het coachgesprek laat ik het erbij zitten en heb ik begrip voor het feit dat hij daarvoor te druk was.

Ook van wat ik tolereer van mezelf kon ik een leuk lijstje maken: ik check heel vaak mijn telefoon, vooral als ik geen inspiratie heb om een blog te schrijven. Even een rondje Facebook, Twitter, Whatsapp, Telegraaf.nl, mail. Ik stel het uit om mijn Over mij pagina op mijn website aan te passen, omdat ik de teksten steeds niet goed genoeg vind. Ik hoef van mezelf  geen nieuwe vlogs op te nemen want ‘voegt het wel iets toe?’

Toen ik het zo opgeschreven had dacht ik: en nu is het klaar! Ik heb mezelf ‘bij kop en kont’ gepakt en heb de regie weer naar me toe getrokken. Voor de workshop heb ik een persberichtje gestuurd naar de lokale kranten, ik heb de coachee gemaild dat ik toch een kort reflectieverslag van hem wil ontvangen voor ons volgende gesprek, en leg nu heel bewust zowel mijn telefoon als mijn Ipad buiten reikwijdte als ik aan het schrijven ben. En wat gebeurt er: er komt weer energie op gang, en alles lijkt me makkelijker af te gaan. Heerlijk! En met die energie kan ik de overtuigingen te lijf die onder mijn tolerante gedrag zitten. Want die zijn niet zomaar weg, dat kost meer tijd.

Wat tolereer jij van anderen en van jezelf waar je nu wel klaar mee bent? Wat voor gedachten heb jij daarbij? Ik ben hier erg benieuwd en leer ook graag van jou. Wil je dit in een reactie delen?

[cta id=”7004″ vid=”0″]